#TimesUp: Golden Globes volledig in teken van misbruik en empowerment

Nu aan het lezen

#TimesUp: Golden Globes 2018 volledig in teken van misbruik en empowerment

#TimesUp: Golden Globes 2018 volledig in teken van misbruik en empowerment

In het kader van Time’s Up, het initiatief dat geld inzamelt om slachtoffers van seksueel misbruik juridische steun te kunnen geven, voegden honderden vrouwen woord bij daad tijdens de Golden Globes 2018. Kopstukken uit de entertainmentindustrie hulden zich in zwart uit solidariteit met de slachtoffers van seksueel misbruik in de filmwereld.

De geruchtenmachine over hoe de organisatie en deelnemers de bekend geworden misbruikschandalen zouden adressen, ronkte al weken voort: de Golden Globes 2018 was het eerste grote event dat zou plaatsvinden post-Weinstein.

#MeToo

Betrokkenen wereldwijd hoopten dat de kick-off van het Amerikaanse prijzenseizoen de start zou zijn van een gelijkere wereld. Tv-host en koningin van de entertainmentwereld Oprah Winfrey heeft daar met een emotionele en krachtige speech in ieder geval een flinke bijdrage aan geleverd.

Oprah Winfrey won de oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan de entertainmentindustrie.

De tv-host zorgde voor natte ogen en kippenvel bij aanwezigen en kijkers toen ze hardop stilstond bij seksueel misbruik en ongelijkheid. Ze droeg haar prijs op ‘aan elke vrouw die ‘ik ook’ durft te zeggen en elke man die durft te luisteren’.

#Oprahforpresident

‘Oprah for president’ ‘my president’ en ‘Not a president but a queen’: het is slechts een greep uit de reacties na aanleiding van de beroerende speech van Oprah die het internet in zijn greep houdt. Niet alleen haar woorden (‘Veel te lang zijn vrouwen die hun waarheid durfden te vertellen niet geloofd als ze zich uitspraken tegen de mannen met macht. Maar hun tijd zit er op. Hun tijd zit erop.’) klinken nog na, ook het feit dat Winfrey massaal wordt gevraagd zich kandidaat te stellen bij de volgende presidentsverkiezingen.

Winfrey hoopt met haar speech en werk teweeg te brengen wat andere Hollywood-grootheden voor haar hebben betekend. Ze haalde onder andere de zwarte acteur Sidney Poitier aan, die ze als klein meisje in 1964 op televisie een Oscar zag winnen. ‘Zijn shirt was wit, zijn huid was zwart. En ik had nog nooit een zwarte man zo geëerd zien worden. Ik kan niet genoeg benadrukken wat voor effect dat had op een klein meisje zoals ik.’

Solidariteit

Oprahs speech was het toetje van een bijzondere Golden Globes editie. Vorig jaar kreeg actrice Meryl Streep de oeuvre-award en de officieuze nominatie als koningin van de avond toen ze een vurige speech hield waarin ze de vloer aanveegde met president Trump – zonder ook maar één keer zijn naam te noemen.

Naast Oprahs moment, de prijsuitreikingen (onder meer The Handmaid’s Tale, Lady bird, Alexander Skarsgård en Nicole Kidman) was er dit jaar nog iets bijzonders: genodigde actrices betraden in paren de rode loper om onderlinge solidariteit uit te drukken. Activisten waren ook aanwezig, onder wie Tarana Burke, de oprichter van de #MeToo-beweging.

Wangedrag

De Golden Globes 2018 was een award show om de meest uitzonderlijke talenten en producties te loven, maar het echte verhaal was de roep om verandering in Hollywood en daarbuiten, schrijft The Washington Post. ‘Iedereen van Seth Meyers tot Oprah Winfrey kaartte het gebrek aan gelijkheid aan en wilde dat de mannen die seksueel wangedrag hebben vertoond, aansprakelijk worden gehouden.’

Time’s up, maar dan ook echt.

Pssst: Bekijk hier de inspirerende en hilarische openingsspeech van presentator van de avond Seth Meyers.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.