Google wil met de Assistent je leven eenvoudiger maken

Nu aan het lezen

Google wil met de Assistent je leven eenvoudiger maken

Google wil met de Assistent je leven eenvoudiger maken

Google onthulde eind juli de Nederlandstalige Assistent. Maar waarom zou je zo’n spraakassistent nu eigenlijk willen gebruiken? Tijdens een lunch toonde Google ons alle slimme dingen die de assistent kan doen en waarom het zo handig kan zijn.

“Het doel van Google was om alle informatie ter wereld zo te organiseren dat het toegankelijk en bruikbaar werd voor iedereen”, vertelt Google-woordvoerder Rachid Finge. Daardoor moeten al je vragen beantwoord kunnen worden. En de Assistent is daarin niet anders.

De spraakassistent kan je namelijk antwoorden geven op je vragen. Daarnaast is het mogelijk om slimme apparaten in je huis aan te sturen met stemcommando’s. Zeg je bijvoorbeeld “Zet de lichten aan”, dan zal de spraakassistent exact dat voor je doen.

Leven makkelijker maken

De assistent moet je leven dan ook makkelijker maken. Als voorbeeld geeft Finge YouTube. YouTube kon je al vanaf je telefoon streamen naar je televisie via de Chromecast. De Chromecast is een klein apparaat wat je in je televisie hangt.

“Eerder moest je daarvoor op je telefoon naar de YouTube-app, zoeken naar het filmpje, zorgen dat je Chromecast aangesloten is op je televisie, de televisie aanzetten, naar het juiste kanaal gaan op je televisie, in het filmpje op je telefoon op het Chromecast-icoontje klikken, de juiste Chromecast kiezen en dan pas deed hij het.”

De Assistent moet dat een stuk eenvoudiger maken. “Als jij aan de Assistent vraagt om een filmpje af te spelen, zorgt het systeem ervoor dat je televisie wordt opgestart op het juiste kanaal en dat hij automatisch afgespeeld wordt. Dat scheelt je dus enorm veel stappen.”

Acties

Daarnaast zijn er diverse bedrijven die zogenaamde ‘Actions on Google’ hebben gemaakt. Daarmee hebben ze een integratie in de spraakassistent, zodat jij gemakkelijk bepaalde dingen kunt opvragen.

PostNL laat je bijvoorbeeld vragen wanneer je pakketje aankomt. Ook kun je het laatste nieuws horen via onder meer NOS, 538 Nieuws, ANP en NU.nl. Zoek je een specifiek cadeautje? Bol.com geeft je daar inspiratie voor. En de Albert Heijn geeft je een lekker recept voor je avondeten.

De acties kun je gebruiken door eerst “Praat met” te zeggen. Zeg je dus “Praat met bol.com”, dan wordt dat programma aangezet. Om het weer te verlaten zeg je simpelweg “doei”.

Echt Nederlands

De Google Assistent is bovendien niet alleen naar het Nederlands vertaald, maar ook nog eens echt Nederlands gemaakt.

“Wij zijn bijvoorbeeld het enige land waar ‘appje’ een berichtje via WhatsApp betekent. Dat hebben we dus ook ingebouwd in de Assistent. In andere landen heb je het dan over een app die je kunt downloaden”, aldus Finge.

Verder kan de spraakassistent Nederlandse liedjes zingen en weet hij dat het weer ontzettend belangrijk is voor ons. En als je om de dichtsbijzijnde ‘Appie’ vraagt, weet hij dat je de Albert Heijn bedoeld.

Google Assistent

Vermaak

De Google Assistent is niet alleen maar handig, maar kan je ook wat vermaak geven. Zo kun je de spraakassistent om een quote vragen, je een raadsel geven en zelfs laten beatboxen.

De bedoeling is dat de spraakassistent met de tijd steeds intelligenter wordt. “De Assistent is gemaakt met iets wat we machine learning noemen”, vertelt Finge. Machine learning is een systeem dat leert aan de hand van de input die je het geeft. Een beetje als een baby die leert praten dus.

“De Assistent leert dan ook van zijn fouten en op basis van feedback van gebruikers. We denken dat dit slechts het begin van het pad is en dat de Assistent steeds beter gaat worden.”

Assistent op jouw telefoon

De Google Assistent is nu al beschikbaar op jouw telefoon. Hiervoor moet je wel Android 6.0 of hoger hebben, of de app voor iOS 10 of hoger downloaden.

Op Android-telefoons vind je de spraakassistent onder de thuisknop (lang ingedrukt houden). Ook kun je “Oké Google” zeggen, waarna de Assistent direct wakker wordt. Op iOS zul je helaas eerst de app moeten openen.

Mocht je nieuwsgierig zijn naar wat je nog meer met de Google Assistent kan doen, dan kun je hier een lijst met commando’s vinden.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.