Nu aan het lezen
Ochtenden zijn zwaar, zelfs als je een ochtendpersoon bent. Je moet op een vast tijdstip opstaan. Snoozen maakt je alleen maar nog meer vermoeid en net als jij alles perfect getimed hebt, heeft de NS vertraging. Er is altijd wel iets, maar één ding maakt alles beter: koffie. Wij vertellen je vandaag hoe en wanneer je het beste koffie kan drinken en waarom het goed is voor je gezondheid.
Drink zo vroeg mogelijk. Zo vertelt Mic. dat het effect van cafeïne meestal pas na 15 minuten op gang komt en na een uur zijn hoogtepunt bereikt. Drink dus meteen, voor je gaat douchen, dat heerlijke kopje koffie. Doordat je zo vroeg mogelijk begint, verstoort de cafeïne ’s avonds niet je slaapritme.
Als je nog niet een echte koffiedrinker bent, is het goed om te beginnen met een espresso. Hier zit 75 milligram cafeïne in. Ben je meer van het zwaardere werk, neem dan een dubbele. Het is ook goed om te letten op hoe de koffiebonen gebrand zijn. Zo bevat donker gebrande koffie minder cafeïne dan licht gebrande koffie.
Nog belangrijker: houd het zo puur mogelijk. Probeer een sugar high te verkomen en laat de suikerzakjes (en de slagroom) links liggen.
Houd altijd de tijd in de gaten. Cafeïne werk namelijk drie tot zes uur lang door. Begin je om zeven uur ’s ochtends met je eerste bakkie, dan kan je om tien uur vast wel weer een oppepper gebruiken. Let wel, iedereen reageert anders op het heilige goedje. De een kan goed slapen met een kop koffie in de namiddag, en de ander ligt twaalf uur later in zijn bed nog te draaien van de energie.
Heerlijk hè, zo’n bakkie pleur. Maar waarom is koffie goed voor je?
We weten allemaal dat koffie alleen al goed is om het feit dat er cafeïne in zit. Dit zorgt er namelijk voor dat jij enigszins productief je dag kan beginnen. Je focus is scherper, je kan opeens problemen oplossen, reactietijd versnelt en je functioneert gewoon beter op cognitief niveau. What’s not to like?
Mic. deed onderzoek naar de voordelen voor je gezondheid en dit is wat daar uit kwam. Wat je misschien niet denkt, is dat koffie helemaal niet je energieniveau verhoogt. In plaats daarvan blokkeert het de adenosine receptoren in je lichaam. Adenosine is een stof die cellen vertelt dat ze het rustiger aan mogen doen. Door dit simpelweg uit te schakelen, wordt dit bericht niet doorgegeven. Hierdoor denkt je lichaam dat het nog niet chill-tijd is en gaat net zo actief door.
Iets wat snel vergeten wordt is dat koffie hydrateert. Dankzij hydratatie kunnen je hersencellen normaal functioneren. Wat misschien wel nog beter is: er zitten antioxidanten in koffie. Deze zorgen er op de lange termijn voor dat je cognitief gezien beter functioneert.
Onderzoek naar dementie toont aan dat het drinken van drie koppen koffie de ontwikkeling van dementie kan vertragen. Die collega die zegt dat drie kopjes per dag veel is? Niet naar luisteren.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.