We zijn al goed op weg naar de tweede maand van 2018. En dat is een perfect moment om eens even stil te staan bij alle goede voornemens die voor 2018 zijn gemaakt. Houd je ze nog een beetje vol? Of heb je de meeste voornemens al geskipt en ga je gewoon verder met waar je in 2017 gebleven was?
Handdoek in de ring
Uit een onderzoek van Amazon, met 2000 respondenten, blijkt dat 48 procent hun goede voornemens in half januari alweer heeft opgegeven. 43 procent van hen liet weten dat afname in motivatie de belangrijkste reden was om half januari al te stoppen met hun voornemens. Daarna volgde wilskracht, verveling en had 24 procent te weinig geduld omdat de resultaten niet snel genoeg werden bereikt.
Professor Wiseman, experimenteel psycholoog en expert in gewoontevorming, vertelt: “Er zijn veel meer hulpmiddelen dan alleen wilskracht die mensen moeten inzetten om succes te behalen. Degenen die blijvend iets veranderen in hun leven, herinneren zichzelf voortdurend aan de voordelen die gebonden zijn aan het bereiken van hun doelen.” Ook is het volgens hem belangrijk om positief te blijven als je een nieuwe gewoonte aan probeert te leren, omdat je het op deze manier langer volhoudt.
Zo houd je het wél vol
Wiseman heeft vijf ideale tips om die nieuwe gewoontes wél vol te houden.
- Start iets nieuws in plaats van op te geven. Uit het onderzoek blijkt dat mensen eerder iets goeds starten dan opgeven door te doen wat ze leuk vinden. Een studie liet zien dat vooral plezier belangrijk is bij het blijven volhouden van een nieuwe gewoonte.
- Doe het in de ochtend. Nieuwe gewoontes worden in de ochtend sneller gevormd dan in de avond. Onderzoekers denken dat dit te maken heeft met het hormoon cortisol. Dit is meestal het hoogst als je wakker wordt en zorgt ervoor dat de mechanismen in je hersenen veranderden. Daarnaast blokkeert het de prefrontale cortex. In normaal Nederlands: dit zorgt ervoor dat bepaald gedrag een gewoonte wordt.
- Perspectief in tweede persoon. Je schijnt gemotiveerder te worden als je in tweede persoon praat. Je kunt dus beter zeggen ‘Het is goed voor je als je meer beweegt’ dan ‘Ik houd van bewegen’. Het gebruik van ‘jij/je’ moedigt je namelijk aan om jezelf te zien vanuit een extern perspectief en dit helpt uiteindelijk om je prestaties te verbeteren.
- Stuur je voortgangen naar een vriend. Het helpt om je voortgangen te delen met iemand die dichtbij jou staat. En in plaats van dit tegen diegene te vertellen, werkt het nog beter als je het opschrijft. Uit een ander onderzoek blijkt dat 70 procent van de deelnemers die wekelijks een update naar een vriend stuurden, hun doelen hadden behaald.
- Verbeter je slaap. Door een gebrek aan slaap word je minder goed in het controleren van jezelf. Je slaap verbeteren kan hierbij helpen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je slaapcyclus werkt en pas het aantal uur dat je slaapt hierop aan. Wat ook kan helpen, is een to-do-list opschrijven voordat je gaat slapen.
Nu weet jij in ieder geval hoe je de volgende nieuwe gewoontes wél goed aan kunt leren. Want waarom zou je begin februari niet kunnen beginnen met goede voornemens? Wat mij betreft kun je dit het hele jaar door doen.