Moeite om in slaap te komen? Maak een to-do-list voor het slapen gaan

Nu aan het lezen

Moeite om in slaap te komen? Maak een to-do-list voor het slapen gaan

Moeite om in slaap te komen? Maak een to-do-list voor het slapen gaan

Niet in slaap kunnen komen is gewoon ronduit irritant. Je ligt maar te draaien en te woelen, en alle gedachtes vliegen door je hoofd. Je hersenen vinden het blijkbaar een goed idee om juist op dit moment te bedenken welke dingen er allemaal fout gingen die dag. En wat je de komende dagen nog allemaal moet doen. Om hier vervolgens over te gaan stressen omdat je bang bent dat je te weinig tijd zult hebben. Herkenbaar? Misschien is dit dan de oplossing voor jou.

Maak een to-do-list voordat je gaat slapen

Natuurlijk zijn er verschillende manieren die je kunt proberen om goed in slaap te komen. Mediteren kan wonderen doen, maar het schrijven van een to-do-list ook! Onderzoekers vroegen aan 57 studenten om één van de twee verschillende dingen te doen: het opschrijven van alles wat ze de komende dagen moeten doen, of het afvinken van wat ze al gedaan hebben.

Alle studenten gingen om 22.30 uur naar bed en konden dan niet meer gebruik maken van hun telefoon, laptop of tablet. De onderzoekers kwamen erachter dat de studenten die een to-do-list opschreven sneller in slaap vielen dan de andere groep.

De uitslag

Hierdoor konden de onderzoekers concluderen dat veel mensen wakker liggen door de gedachtes van wat zij allemaal nog moeten doen. Daarnaast kwamen ze erachter dat het beter is om deze gedachten juist onder ogen te zien – en ze dus op te schrijven – dan ze te onderdrukken.

Er moet trouwens wel bij vermeld worden dat dit een behoorlijk kleinschalig onderzoek is om echt harde uitspraken over te doen. Maar ach: let’s give it a try! Je kunt de volgende ochtend tenslotte direct beginnen. Want je hoeft niet eerst na te denken over wat je ook alweer allemaal van plan was voor die dag. Handig!

Geluksmomenten opschrijven

Zelf probeer ik elke avond mijn ‘geluksmomenten’ op te schrijven. Dit kan variëren van een fijne wandeling door het park met mijn hondje, tot een goed gesprek of lekker kopje koffie. Het kunnen juist kleine dingen zijn die jouw dag een stukje beter maken!

Voor mij voelt het goed om mijn dag te eindigen met wat positieve dingen. Zo onthoud je deze niet alleen beter, het zorg er ook voor dat je wat meer stilstaat bij alle goede/leuke/positieve dingen gedurende dag. En zo leer je langzaam om je wat meer te focussen op de positieve dingen, in plaats van je druk te maken om wat je de volgende dag allemaal nog moet doen. Want dat is in de meeste gevallen nergens voor nodig.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.