Dit gebeurt er in je hersenen wanneer je met je huisdier knuffelt

Nu aan het lezen

Dit gebeurt er in je hersenen wanneer je met je huisdier knuffelt

Dit gebeurt er in je hersenen wanneer je met je huisdier knuffelt

Er zijn altijd mensen die helemaal gek worden zodra er een lief, fluffy hondje of ander huisdier voorbij loopt. Ze duiken er nog net niet helemaal op af, om dat lieve beestje een goede kroelsessie te geven – of de eigenaar dat nou oké vindt of niet. In veel gevallen vinden honden dit het lekkerste wat er is, vooral wanneer dit in hun vertrouwde omgeving gebeurt. Maar wist je dat niet alleen de huisdieren hier een voordeel uit halen? Er gebeurt namelijk iets heel interessants in onze hersenen wanneer we een hond aaien.

Positief signaal

Om erachter te komen hoe dat precies zit, is het goed om te weten dat aanrakingen op je huid al verschillende signalen naar je hersenen sturen. Dit kan een aanraking van een persoon, dier, stof of iets anders zijn. In je hersenen worden deze aanrakingen vaak onderscheiden onder ‘aangenaam’ ‘neutraal’ of ‘onaangenaam’.

De hersenen ervaren alle aanrakingen op verschillende manieren, die vervolgens naar een bepaald deel in het brein wordt gestuurd. Dit gedeelte wordt ook wel het anterieure cingulaire cortex genoemd en dit gedeelte is verantwoordelijk voor een hoop van onze emotionele verwerking. Dus als we iets plezierigs voelen, geeft dat een positief signaal in dat gedeelte van de hersenen. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook met je blote voeten door het zand lopen. Maar wanneer we dieren aaien, komen er ook andere signalen vrij die een positieve werking op ons hebben.

Dieren maken je positiever

Het is al langer bekend dat huisdieren een goede invloed op onze mentale gezondheid hebben. Zowel hun nabijheid, als de emotionele band die je met een dier kunt hebben. Niet geheel verrassend is het dan ook dat het knuffelen en aaien van je huisdier hier ook mee te maken heeft. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het aaien van dieren, ook al zijn dit niet je eigen huisdieren, je stresslevel verlaagt. Wanneer je angstig of zenuwachtig bent, is het dan ook een goed idee om in de buurt van een dier te zijn.

Maar wat gebeurt er nou precies in je hersenen wanneer je een dier aait? Het aaien van een dier zorgt voor een kleine stijging in serotonine en dopamine in je hersenen. Dat zorgt voor een positief en gelukkig gevoel. Het interessante hieraan is dat het dier niet eens zacht en knuffelig hoeft te zijn. Ook wanneer mensen schildpadden aaiden, zorgde dit voor een stijging.

Aanraking

Tot slot lijkt het er ook op dat we zo graag huisdieren willen aaien, omdat we als mensen een drang hebben om contact met anderen te hebben. Tijdens de lockdown kregen veel alleenstaanden last van huidhonger. Daaruit bleek maar hoe belangrijk het voor een mens is om aangeraakt te worden. En dat gevoel van eenzaamheid wanneer je langere tijd niet bent aangeraakt, kan dus verminderd worden door te knuffelen met een huisdier.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.