Hoe maak je gourmetten leuk? Zes tips voor de beste gourmetavond

Nu aan het lezen

Hoe maak je gourmetten leuk? Zes tips voor de beste gourmetavond

Hoe maak je gourmetten leuk? Zes tips voor de beste gourmetavond

Gourmetten. Ik heb er persoonlijk een bloedhekel aan. Ten eerste, omdat je drie dagen naar gourmet stinkt en ten tweede, je zit een uur te wachten op een stukje vlees ‘wat je zelf hebt gebakken’ maar binnen twee happen ook weer op hebt. Voor al die mensen zoals ik, hier een paar tips hoe je het gourmetten wél leuk maakt.

1. Leuk gezelschap

Gourmetten staat bekend om lang tafelen. Dat heeft een goed gezelschap nodig om goede gesprekken mee te kunnen voeren over van alles en nog wat. Nodig een leuke groep mensen uit, maar maak het niet te bont. Tussen de 5 en 8 man is voldoende als je met iedereen een praatje wilt maken, zonder dat het een kippenhok wordt.

2. Goede muziek

The key voor elk etentje is natuurlijk de juiste muziek. Pas je afspeellijst aan naar het gezelschap. Wanneer je met je vrienden gaat gourmetten op kerstavond, kun je best die foute Christmas playlist aanzetten op Spotify om af en toe mee te schreeuwen met All I want for Christmas is you tijdens het bakken door. Maar gourmet je met familie kies dan voor een rustige dinner playlist.

3. Bedenk leuke, diverse hapjes

Om variatie aan te brengen tussen de hamburgers omdraaien door, kun je leuke do it yourself gourmethapjes maken aan tafel. Denk aan bijvoorbeeld mini pizza’s of aardappelkoekjes. Snijd van te voren kleine vierkantjes uit wit brood net zo groot als het gourmetpannetje en zet de ingrediënten voor je mini pizza op tafel. Met een bakje tomatensaus, plakjes ham, kaas, salami, verse mozzarella en champignons kom je al een heel eind. En het is een leuke bezigheid voor kinderen!

Voor de aardappelkoekjes heb je kleine blokjes aardappel nodig (alvast voorkoken is handig), beetje spek, bieslook en een ei. Alles in je gourmetpannetje gooien en je hebt je eigen aardappelkoekje.

4. Zorg voor genoeg eten

Wel leuk en aardig allemaal die kleine hapjes, maar zorg voor de echte eters dat er ook al wat klaargemaakt eten op tafel staat. Bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes, (pasta)salades, stokbrood met kruidenboter. Caprese met mozzarella en tomaat is een grote favoriet. En homemade aardappelsalade valt ook vaak in de smaak.

5. Voorbakken

Een van mijn vriendinnen zegt altijd: “Ja dat gourmetten duurt me altijd veel te lang, dat vlees wordt nooit snel gaar”. Om dit probleem op te lossen en de sfeer gezellig te houden, kun je het beste wat vlees en vis van te voren bakken. Zo hoeven je gasten het nog maar even op de grill te leggen om op te warmen en kun je met het hele gezelschap tegelijk eten.

6. Gourmetpannenkoekjes als toetje

Wie wordt er nou niet gelukkig van pannenkoeken? Het enige wat je van te voren hoeft te doen is een kom met beslag maken! Je kunt daarnaast verschillende toppings in bakjes doen en op tafel zetten. Bijvoorbeeld kleine stukjes fruit; kiwi, ananas, banaan, aardbeien. Maar met slagroom, chocoladesaus en poedersuiker is iedereen ook al snel tevreden.

 

Carmen is 20 jaar, vierdejaars studente Journalistiek en woont in Amsterdam. Ze leest en schrijft graag over inspirerende mensen, emigreert het liefst naar een warm land en drinkt de hele dag thee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.