Nu aan het lezen
De tijd vliegt: over een maand zit je alweer de laatste dingen op je werk of op school af te ronden voordat het Kerst is! En dat betekent veel te veel eten tijdens een luxe Kerstdiner of gourmetavond en op bezoek bij je (schoon)familie. Maar we vieren ook steeds vaker Kerst met vrienden.
Sterker nog: uit onderzoek dat audiofabrikant Sonos heeft laten uitvoeren onder 9000 mensen, blijkt dat 62 procent van de Nederlanders liever samen komt met vrienden dan met familie. Dat betekent ook niet dat we dat ook daadwerkelijk doen. Familiebezoek is immers sociaal wenselijk en vrienden kunnen en willen misschien ook niet allemaal afspreken.
Toch viert 42 procent van de Nederlanders daadwerkelijk Kerst met vrienden. Niet per se op de Kerstdagen zelf, maar bijvoorbeeld vlak ervoor of op ‘Derde Kerstdag’. Een fenomeen dat in het buitenland, bijvoorbeeld in de VS, al stukken gebruikelijker is. Wereldwijd viert 2 op de 3 mensen een kerstfeest met vrienden! Dat terwijl het aandeel van mensen dat liever Kerst viert met vrienden dan familie internationaal juist wat lager ligt dan in Nederland. We willen dus wel graag, maar doen het nog niet allemaal.
Sonos heeft het onderzoek gedaan om een beeld te krijgen van hoe mensen Kerst vieren, maar vooral ook om een beeld te krijgen van de rol van muziek hierbij. En die is groot. 91 procent van de Nederlanders vindt muziek – naast goede vrienden en feestelijke aankleding – het belangrijkste onderdeel van een geslaagd Kerstfeest met vrienden.
En muziek is ook daadwerkelijk belangrijk: tweederde van de Nederlanders vindt dat eten en drinken beter smaakt dankzij goede muziek. Shakira Payne, die vanuit Sonos betrokken was bij dit onderzoek, vertelde me over het werk van professor Daniel Müllensiefen. Hij is muziekpsycholoog en onderzoekt de invloed van muziek op wat doen, denken en voelen.
Payne vertelde me over één van zijn experimenten naar het effect van muziek op smaakbeleving. Bij een wijnproeferij kregen proefpersonen twee keer dezelfde wijn voorgeschoteld, zonder dat ze dat wisten. De ene keer proefden ze die zonder muziek aan op de achtergrond, de andere keer met muziek. Daaruit bleek dat de muziek er voor zorgde dat mensen de wijn anders en vooral zoeter vonden smaken!
Maar het effect gaat verder dan dat. 46 procent van de mensen die Sonos heeft ondervraagt, vindt dat muziek flirten stimuleert en driekwart van hen vindt dat muziek helpt om het ijs te breken!
Sonos wil uiteraard slim inspelen op het feit dat steeds meer mensen Kerst met vrienden vieren en dat muziek daarbij belangrijk is. Dat doen ze uiteraard door hun draadloze muziekspelers te verkopen en deze te blijven doorontwikkelen met nieuwe mogelijkheden. Maar het bedrijf heeft daarnaast een speciale functie ontwikkeld met het oog op de Kerst: Potluck Playlist.
“Een Potluck is uit de States komen overwaaien. Elke deelnemer brengt een gerecht mee naar een etentje thuis met vrienden. Het voordeel: er is van alles te eten en iedereen kan laten zien waar hij of zij van houdt, qua eten. En met de Potluck Playlists kan dat met muziek. Want hoewel Nederlanders de feestdagen allemaal net wat anders vieren, vinden we het belangrijk dat de muziek past bij de mensen op het thuisfeestje”, legt Sonos uit.
De functie werkt samen met Spotify. Op een speciale site maak je vooraf een Potluck Playlist aan, vervolgens nodig je je vrienden uit en kan iedereen twee of drie tracks toevoegen aan de playlist. Vervolgens zet diegene die het feest organiseert de playlist aan en hoor je iedereens muziek langskomen. Gezellig op de achtergrond, maar ook meteen een mooi gespreksonderwerp.
De functie speelt in op een behoefte, blijkt uit het onderzoek van Sonos. 70 procent van de ondervraagden vindt het namelijk belangrijk dat iedere gast op een feestje een nummer kan toevoegen aan de playlist.
Een kleine oproep die ik daarbij wil doen: kies een beetje originele muziek. Tijdens de afgelopen vijf jaar waren in ons land Mariah Carey met ‘All I Want for Christmas Is You’ en ‘Last Christmas’ van Wham! de meest gestreamde liedjes tijdens de Kerstdagen. Dat moet beter kunnen toch?
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.