Vijf fijne kerstfilms waarmee jij je vrije dagen wel doorkomt

Nu aan het lezen

Vijf fijne kerstfilms waarmee jij je vrije dagen wel doorkomt

Vijf fijne kerstfilms waarmee jij je vrije dagen wel doorkomt

Nog een paar dagen werken en dan beginnen de feestdagen weer! Dat betekent waarschijnlijk dat je – naast alle familieaangelegenheden – best wat tijd hebt om lekker onder een dekentje met een beker warme chocolademelk (of een glas wijn) naar films te kijken. Of misschien zoek je nog wel iets om vast in de kerststemming te komen! Hoe dan ook, wij hebben vijf fijne kerstfilms voor je op een rij gezet die je thuis kunt kijken!

Noelle (Disney+)

We hebben in de afgelopen jaren allerlei films over kerst gehad. Films over de kerstman, films over de zoon van de Kerstman en vooral heel veel films over het redden van kerst. Noelle is ietsjes anders. Deze film gaat namelijk over de zoon én dochter van de Kerstman, die – hoe verrassend – kerst moeten redden.

De Kerstman is namelijk wel een beetje klaar met zijn werk, dus ziet graag dat zijn zoon Nick de boel overneemt. Dat was prima geweest, als Nick ook talent had voor de baan van zijn vader. Maar helaas, dat heeft hij niet. Noelle stelt daarom voor dat Nick een weekendje rust neemt. Maar dat heeft desastreuze gevolgen: Nick komt niet meer terug.

Het grote gevaar is dat Kerstmis zonder Nick in duigen valt. Zonder de (nieuwe) Kerstman is er immers geen kerst! Noelle gaat logischerwijs op zoek naar haar broer en probeert tegelijkertijd de feestdagen te redden.

Noelle kun je op Disney+ zien.

Klaus (Netflix)

Hier is een goede vraag: hoe is Kerst eigenlijk ontstaan? De film Klaus probeert daar een antwoord op te geven, en doet dat met een fantastische animatiestijl.

Klaus gaat over een verwende zoon van de baas van de postbezorging, Jesper, die naar een uithoek wordt gestuurd om hem een lesje te leren. De bedoeling is namelijk dat die zoon – die ook postbezorger is – leert wat werken is. Het doel: zet een werkende en actieve postbezorging op in het dorp. Klein probleem: in het dorp woedt een ruzie, waardoor veel mensen niet met elkaar praten. Brieven worden er dus helemaal niet verstuurd.

Jesper doet zijn best, vooral in de hoop weer naar huis te kunnen, en ontmoet daarbij Klaus, een grote houthakker die speelgoud blijkt te maken. De twee worden vrienden en besluiten het speelgoed aan kinderen in het dorp te doneren. En wat blijkt? Van één goede daad komen er meer.

Klaus kun je op Netflix bekijken.

A Christmas Carol (Disney+)

Soms is er niets zoals een klassieker. En A Christmas Carol is zéker een klassieker, zelfs als het om een geanimeerde remake met Jim Carrey gaat. Het verhaal en de boodschap blijven immers altijd hetzelfde.

In A Christmas Carol zien we Ebenezer Scrooge, een man die bovenal krenterig en gemeen is. Maar de geesten van kerst hebben daar duidelijk genoeg van. Op kerstavond wordt Scrooge wakker gemaakt door drie geesten die hem laten zien wat een vreselijk mens hij is, welke kansen hij vroeger heeft laten liggen en waar dit gedrag hem uiteindelijk brengt.

Scrooge ziet daardoor in wat voor een leven hij heeft gehad en nu leidt. En nu staat hij voor een keuze: redt hij zichzelf of sterft hij alleen?

A Christmas Carol kun je op Disney+ bekijken.

Kerst met De Kuijpers (Videoland)

Natuurlijk zijn er ook allerlei fijne Nederlandstalige kerstfilms en -series. Op Videoland is er bijvoorbeeld Kerst met De Kuijpers, wat technisch gezien een comedyserie van vijf afleveringen is. En die serie zit vol met herkenbare momenten.

Kerst is immers bij vrijwel iedereen een grootste gebeurtenis, die lang niet altijd soepel verloopt. Bij de Kuijpers is dat niet anders. Hoewel moeder Marja en haar zoons Frank en Casper al jaren samen kerst vieren, hebben de twee zoons en hun gezinnen dit jaar andere plannen. Marja vindt dat eigenlijk niet erg: ze heeft een nieuwe vriend, maar haar zoons weten dat nog niet. Kerst met zijn tweeën klinkt eigenlijk zo gek nog niet.

Maar natuurlijk loopt alles anders. De zoons komen toch nog langs, wat voor de nodige problemen zorgt. Daarnaast speelt er een midlifecrisis en loopt er nog ergens een jaloerse ex rond. Simpel gezegd: kerst loopt nooit zoals je wil, ook niet bij de Kuijpers.

The Nightmare Before Christmas (Disney+)

Tussen alle standaard, zoetsappige kerstfilms door is er ook nog eentje die apart is: The Nightmare Before Christmas van Tim Burton. En voor wie hem nog niet kent: nee, dit is géén enge film.

De eigenzinnige (en ooit voor Disney werkende!) regisseur Tim Burton vertelt in deze film het verhaal van The Town of Halloween, een stadje waar alleen maar halloween gevierd wordt. Ieder jaar bereiden ze het feest voor, gaan ze naar onze wereld om mensen de stuipen op het lijf te jagen, en daarna begint het feest weer opnieuw. Vrijwel iedereen is daar content mee, behalve het grootste halloweentalent van het dorp: Jack Skellington. Hij zoekt naar meer.

Skellington komt tijdens zijn overpeinzingen per ongeluk in een heel ander dorpje terecht: Christmas Town. En daar vindt hij het antwoord op zijn problemen. Dit jaar nemen we kerstmis over! Maar natuurlijk verloopt dat niet helemaal zoals gepland.

 

The Nightmare Before Christmas kijk je op Disney+.

A Christmas Prince: The Royal Baby (Netflix)

We krijgen maar geen genoeg van Aldovia! En daarom is er een derde film in de A Christmas Prince-reeks op Netflix. In de eerste films zagen we hoe Amber en Richard elkaar leerden kennen, verliefd werden en trouwden. Nu is het tijd dat het koninklijke stel een kind krijgt, wat natuurlijk rond de kerst gebeurd.

Terwijl de twee druk zijn met de voorbereidingen voor de aankomst van dat eerste kind, moeten ze ook gastheer en -vrouw spelen voor Koning Tai en Koningin Ming van Penglia. De twee landen moeten hun wapenstilstand van 600 jaar oud namelijk vernieuwen. Maar tijdens een sneeuwstorm op kerstavond raakt het verdrag vermist, komt de vrede in gevaar en ligt een oude vloek op de loer.

Zoals gewoonlijk komt het op Amber neer om uit te zoeken wie de dief is. Maar dat moet ze wel snel doen. Vindt de ze dief niet voor middennacht, dan komen de veiligheid van het koninkrijk en haar familie in gevaar.

Je kunt A Christmas Prince: The Royal Baby op Netflix bekijken.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.