Mediteer waar en wanneer je maar wilt door te bewegen met de app Sway

Nu aan het lezen

Mediteer waar en wanneer je maar wilt door te bewegen met de app Sway

Mediteer waar en wanneer je maar wilt door te bewegen met de app Sway

Als je wilt mediteren dan is er tegenwoordig geen gebrek meer aan apps die je daarbij kunnen helpen. Maar geen van de apps maakt echt slim gebruik van de technische mogelijkheden die je met een smartphone in handen hebt. Sway wil dat anders doen: de app helpt je te mediteren door te bewegen en dat kan eigenlijk op ieder moment, waar je ook bent.

Sway is gemaakt door de makers van Monument Valley, een populair en zeer mooi vormgegeven puzzelgame voor de iPhone. Het spel werd vooral erg populair omdat er zoveel aandacht was voor detail. Datzelfde zie je terug bij Sway, al is dat verder natuurlijk een compleet andere app.

Het idee van Sway is dat je heel langzaam bewegingen maakt. Je loopt bijvoorbeeld heel rustig rond of zwaait heel subtiel met je arm. Dat moet je enkele minuten volhouden, waarbij de app je actief feedback geeft. Speciaal achtergrondgeluid en dromerige visualisaties op het scherm helpen je te ontspannen. Je hoeft overigens niet de hele tijd op het scherm te blijven kijken. Zodra je aan de oefening begint, kun je op basis van audio-feedback de ontspanningsoefening uitvoeren.

Game

De ontwikkelaars hebben daarnaast een soort spelelement toegevoegd. De eerste keer dat je de app gebruikt moet je de beweging 3 minuten volhouden. Later wordt de meditaties langer, totdat je jezelf uiteindelijk 20 minuten lang moet ontspannen. Ja, dat is lang…

Sway is overigens niet zomaar een grappig hoppyprojectje. Ontwikkelaar ustwo werkt namelijk samen met Pauseable, een Deens bedrijf dat gespecialiseerd is in mentale gezondheid. Daarnaast kregen de makers hulp van een onderzoekers van de Universiteit van Sussex. Die testten de app in verschillende omstandigheden met behalve van EEG-scan die de hersenactiviteit meet.

Je kunt Sway voor €2,99 downloaden uit de App Store. Helaas is er op dit moment enkel een versie van de app voor de iPhone.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.