Nu aan het lezen
Iedereen die na 1984 naar Sesamstraat heeft gekeken, kent hem wel: Meneer Aart, oftewel Aart Staartjes. Deze iconische Nederlandse acteur overleed gisteren op 81-jarige leeftijd aan verwondingen die hij opliep tijdens een ernstig verkeersongeluk, schrijft het AD. Maar Aart Staartjes was om meer bekend dan alleen zijn rol in Sesamstraat. Wij zetten zijn vijf meest iconische rollen op een rij.
Aart Staartjes staat bij veel mensen misschien bekend als acteur, maar hij was vooral ook bedenker van kinderprogramma’s. Zo bedacht hij De Stratemakeropzeeshow voor de VARA in 1972, waarmee hij een aantal taboes probeerde te doorbreken. De show had dan ook liedjes en sketches als Poep en pies menuet van Hans Dorrestijn en onbehoorlijke teksten.
Logischerwijs waren ouders in die tijd wat minder blij met deze show. Maar de serie bleek populair, dus bleef het op de buis. Uiteindelijk werd het zelfs een groot succes, ondanks de zorgen van diverse ouders.
In deze show kwam bovendien al een belangrijk aspect uit de carrière van Aart Staartjes naar voren: hij maakte met De Stratemakeropzeeshow televisie vanuit het gezichtspunt van het kind, niet uit dat van volwassenen.
De film van Ome Willem is inmiddels een fenomeen in Nederland, maar lang niet iedereen weet dat ook dit uit de koker van Aart Staartjes komt. Hij speelt immers geen hoofdrol in deze serie, want dat doet Edwin Rutten.
Toch speelde Aart Staartjes zeer zeker wel een rol in deze serie, namelijk Toon. Daarnaast is hij co-regisseur en bedenkt hij allerlei ideeën voor de serie. Net als De Straatemakeropzeeshow is De film van Ome Willem een enorm succes. Deze serie ging zelfs door tot 1989.
Bij De Straatemakeropzeeshow wist Aart Staartjes een interessant acteurstrio en een schrijverscollectief op te zetten. Schrijvers als Willem Wilmink, Hans Dorrestijn en Karel Eykman schreven teksten die acteurstrio Staartjes, Wieteke van Dort en Joost Prinsen uitvoerden. En in 1979 kwamen zij allemaal bij elkaar om een nieuwe show te lanceren: J.J. De Bom voorheen De Kindervriend.
Met dit programma probeerden de schrijvers en acteurs een uitlaatklep te worden voor kinderen met vragen en problemen. Problemen van kinderen werden aan de hand van sketches en liedjes behandeld. Ook was er een deskundige in het programma, die onderwerpen toelichtte met voorbeelden uit de praktijk.
Staartjes verscheen in dit programam als postbode Hein Gatje. Gatje was de man die de brieven van kinderen kwam brengen.
Een echte rol is het misschien niet, maar iconisch was het zeker wel: de intocht van Sinterklaas met Aart Staartjes. Bijna twintig jaar lang nam Aart Staartjes de presentatie van de intocht op zich. En daarbij had hij zelfs redelijk wat invloed. Zo nam in 1986 oud-klasgenoot van Staartjes Bram van der Vlugt de rode mijter over van voorganger Adrie van Oorschot.
Staartjes stopte pas in 2001 met de presentatie van de intocht. Dat was ook het jaar waarin hij voor een groot deel stopte met acteren. Hij ging namelijk met pensioen.
Voor een groot deel van jonger Nederland is Staartjes natuurlijk vooral bekend van Sesamstraat, waar hij sinds 1984 de rol van Meneer Aart op zich nam. Meneer Aart was nors, mopperde veel en vooral ook ongekend populair.
De bedoeling was dat Sesamstraat met Meneer Aart minder zoetsappig werd. Maar opvallend genoeg werd hij mettertijd steeds milder en minder gemeen. Nadat Lex Goudsmit overleed werd hij zelfs een beetje de Opa van Sesamstraat.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.