Nieuwe Zweedse hype plogging: sporten en afval rapen - Vance

Nu aan het lezen

Nieuwe Zweedse hype plogging: sporten en afval rapen

Nieuwe Zweedse hype plogging: sporten en afval rapen

Plogging? Ooit van gehoord? Er is weer een nieuwe Scandinavische trend. Dit maal het Zweedse plogging. Of zoals de Zweden het noemen: plogga.

Oppakken en weglopen 

Het is simpel je trekt je sportschoenen aan en neemt een vuilniszak mee. Terwijl je buiten aan het hardlopen bent, raap je al het afval dat je tegenkomt op. Het afval dat te recyclen valt, breng je ook naar de juiste inzamelpunten. Plogga is de samenvoeging van twee werkwoorden in het Zweeds: oppakken en weglopen.

Het is dus minder ontspannen dan die vorige Scandinavische trend: hygge. Dit betekent het creëren van gezelligheid en houdt in dat je vooral met je vrienden lekker knus op de bank mag hangen voor een haardvuur en koekjes eet. Met deze nieuwe trend moet je helaas van de bank komen. Maar plogging is goed voor het lichaam, de geest en het milieu.

Fitnessexpert Miranda Larbi legt aan de Metro UK uit waarom het zo effectief is. ‘Plogging heeft overeenkomsten met intervaltraining.Je gebruikt recuperatiemomenten om je conditie en vetverbranding te verbeteren. Bovendien gebruik je meer spieren en gewrichten door af en toe te bukken.’ Iedere keer dat je door je knieën gaat, verbrand je dus weer een paar calorieën meer.

Deze trend waait ook over naar andere landen.

En Nederland zou ook best wat plogging kunnen gebruiken. De straten in bijvoorbeeld Amsterdam zijn ver van schoon. Zo verscheen er onlangs een artikel in Het Parool  dat de stad extra handhavers inzet tegen zwerfafval. Maar als we met z’n allen de Zweden nadoen, is dat misschien niet nodig.

 

Hannah Hamans (26) schrijft het liefst over feminisme en seksualiteit en over nog veel meer onderwerpen waar je mogelijk 's nachts van wakker ligt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.