Je ontbijt is niet zo heilig als je denkt

Nu aan het lezen

Je ontbijt is lang niet zo heilig als je denkt

Je ontbijt is lang niet zo heilig als je denkt

Op basis van alles behalve mijn eetlust in de ochtend, prop ik voordat ik de deur uitsprint wat in mijn mond. Een knorrende maag klinkt ook zo knullig en het is de belangrijkste maaltijd van de dag, toch?

Het overslaan zou maar leiden tot gewichtstoename, een traag metabolisme of stress. Een artikel van The New York Times (‘Sorry, there’s nothing magical about breakfast‘) beweert dat dit allemaal onzin is.

eitje

Onze diepgewortelde overtuigingen als het gaat om je bakje yoghurt met noten, zijn gebaseerd op ‘verkeerd geïnterpreteerd onderzoek en bevooroordeelde onderzoeken’ – propaganda, in feite.

Misleidend

Auteur Aaron E. Carroll beweert dat bijna elk ontbijtonderzoek lijdt aan een ‘publicatie vooroordeel’. Kort gezegd zitten er gebreken in de bevindingen waaruit zou blijken dat het skippen van je ontbijt, is gerelateerd aan obesitas. Carroll schrijft:

De onderzoeken gebruikten verkeerde bewoordingen om hun resultaten te beschrijven. Ze namen misleidend andermans resultaten over. Mensen geloven, en willen dat je gelooft, dat het slecht is om je ontbijt over te slaan.

Ook is er sprake van belangenverstrengeling achter de onderzoeken, gezien de meeste hiervan worden gefinancierd door de voedselindustrie.

School

Volgens het onderzoek zijn we geconditioneerd om al vanaf een jonge leeftijd te geloven dat een goed ontbijt, gelijk staat aan goede prestaties. Het blijkt dat dit komt doordat het meeste onderzoek op dit gebied is bedoeld om de impact van schoolontbijten te evalueren.

Ze nemen daarbij niet mee dat 15 miljoen kinderen in de VS anders honger zouden lijden thuis – natuurlijk doen ze het dan beter op school als ze eten. “Toch is dat niet hetzelfde als wanneer je kinderen zou testen die weldoorvoed zijn en die geen ontbijt willen worden gedwongen om het te eten”, schrijft Carroll.

Onderbuik

Zijn conclusie: je moet je (onderbuik)gevoel volgen. “Als je honger hebt in de ochtend, eet. Als je dat niet bent – denk dan niet dat je zondigt door het over te slaan.”

En: benader elk onderzoek over deze maaltijd met gezond scepticisme – “ontbijt heeft geen mystieke krachten.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.