Nu aan het lezen
De artikelen die op Facebook verschijnen, krijgen tegenwoordig een factcheck door Facebook. Hiermee wil Facebook voorkomen dat er ‘fakenews’ verspreid wordt. De uitgever van zo’n fakenews bericht, kan daar dan ook flink voor op de vingers getikt worden.
Toch kwam Facebook erachter dat dit niet in elk geval zo goed werkt. Opiniestukken en satire krijgen daarom een uitzondering. Dat laten bronnen weten aan The Wall Street Journal. De regels zijn nog niet aangekondigd en het zal dan ook nog even duren voordat deze daadwerkelijk in zullen gaan.
Wel worden de berichten van politici al als uitzondering gezien. Voor deze berichten gelden namelijk andere regels. Facebook zelf laat weten dat zij geen scheidsrechter willen spelen in de komende verkiezingen in de Verenigde Staten. Daarom besloot de techgigant om alle berichten van policiti te laten staan. Zo hoeven zij geen kant te kiezen.
In verschillende landen probeert Facebook de nieuwsberichten te factchecken. Als er sprake is van nepnieuws, krijgt de uitgever hier een label van. Onlangs verwijderde Facebook het nepnieuwslabel Washington Examiner. Hierin beweerde de schrijver dat de onderzoeken naar klimaatverandering onjuist zijn.
Ook in Nederland wordt de echtheid van een gedeeld bericht gecheckt. Dit doet Facebook in samenwerking met NU.nl.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.