#Rembrandtrocks: dit jaar speelt kunst de hoofdrol op de Zwarte Cross - Vance

Nu aan het lezen

#Rembrandtrocks: dit jaar speelt kunst de hoofdrol op de Zwarte Cross

#Rembrandtrocks: dit jaar speelt kunst de hoofdrol op de Zwarte Cross

Gierende banden, blote basten en een paar heerlijke rock deuntjes op de achtergrond. Elk jaar loopt de Achterhoek gedurende vier dagen vol met de duizenden bezoekers van het Zwarte Cross festival. Dit jaar belooft het extra speciaal te worden, onze bekende schilder Rembrandt komt namelijk langs.

Niet echt natuurlijk, meneer Van Rijn is al sinds 1669 niet meer. Gelukkig kunnen wij nog altijd van zijn bijzondere kunstwerken genieten, en dan heb ik het met name over de Nachtwacht. Rembrandt is nog verre van verleden tijd en elk jaar wordt nog steeds zijn verjaardag gevierd op 15 juli. Om deze reden heeft het Rijksmuseum een bijzonder programma samengesteld voor dit weekend op een toch wel onverwacht festival.

Ronkende motoren

Het thema van de Zwarte Cross dit jaar is Dutch Masters en daar speelt kunst de hoofdrol in. Dit weekend sieren reproducties van de Hollandse meesters het festivalterrein, en je kan ook een schilder- of tekenles volgen van een Rijksmuseumdocent. Vooral de 10 meter lange ‘Nachtwacht’ vormt een prachtige aanblik en een mooi contrast met de drukte van het festival.

Motoren en kunst, dat is toch een hele vreemde combinatie? Niet waar, zegt festivaldirectrice Tante Rikie, het is een geweldige combinatie. Als festivalbezoekers na al het geronk en geraas toe zijn aan rust, kunnen zij bij de kunst van het Rijksmuseum terecht. Er is ook aan de eters gedacht, zo wordt de verjaardag van Rembrandt met een heus haringontbijt ingeluid. Dat belooft een knallend weekend te worden.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.