Rood en bewerkt vlees verhogen kans op kanker - Vance

Nu aan het lezen

Rood en bewerkt vlees verhogen kans op kanker

Rood en bewerkt vlees verhogen kans op kanker

Héérlijk af en toe: een lekkere vettige burger na een avondje stappen of een paar plakken ontbijtspek bij je eitje. Er zijn genoeg mensen die weleens toegeven aan deze guilty pleasures. Maar wat als dit nog slechter voor je blijkt te zijn dan gedacht?

Gisteren werd er een bijzonder feitje over bewerkt vlees aan het licht gebracht dat hele slechte gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Een commissie dat zich richt op kanker onderzoek, onderdeel van de Wereld Gezondheids Organisatie (WGO), stelt vast dat bewerkt vlees als worst en spek kankerverwekkend kan zijn. Bewerkt en rood vlees verhogen vooral de kans op darmkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker met gemiddeld 13 400 gevallen per jaar.

De commissie, het International Agency for Research on Cancer (IARC), doet onder andere onderzoek naar typen kanker, stelt diagnosticeringen vast en beoordeelt kankerverwekkende eigenschappen van stoffen waar mensen mee in aanraking kunnen komen. Uit het reeds gepubliceerde onderzoek blijkt dat bestanddelen van rood en bewerkt vlees, net zoals UV-straling en asbest, kanker kunnen veroorzaken.

Maar wat nu?

Maar wat voor vleessoorten vormen dan precies een gevaar? Dat is een behoorlijke lijst, met onder andere; spek, hot dogs, worst, varken, lam of rund. Maar betekent dit dan dat je vanaf nu als veganist door het leven moet? Niet echt. De vleessoorten verhogen een kans op kanker maar dat betekent niet meteen dat ze de oorzaak zijn. Het wordt vooral aanbevolen om te minderen in de consumptie van rood- en bewerkt vlees, maar je hoeft het niet compleet uit je dieet te halen.

Niet gevreesd dus. Vlees is nog steeds een goede bron voor proteïne en rood vlees bevat een aantal nodige B-vitamines. Blijf vooral vlees eten, maar wees hier niet té bedreven in. Dit kan niet als een volledige verassing komen, bijna niks is goed voor je als je er te veel van neemt.

Benieuwd naar het officiële rapport? Bekijk deze dan hier.

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.