De sfeer op Twitter: President Trump verscheurt ook Nederland - Vance

Nu aan het lezen

De sfeer op Twitter: President Trump verscheurt ook Nederland

De sfeer op Twitter: President Trump verscheurt ook Nederland

Mogelijk hebben we over een maand of 9 te maken met een kleinschalige babyboom. Niet de stroomstoring in Amsterdam eerder deze week maar de inauguratie van Donald Trump is daar de veroorzaker van. Als we Twitter mogen geloven werd er gisteravond namelijk massaal de nodige alcohol geconsumeerd om de nasmaak van Trump’s eerste toespraak weg te drinken. Dat was hard nodig ook, aangezien de nieuwbakken president het presteerde om zijn reputatie als bad guy in elke willekeurige Hollywood film gelijk waar te maken:

Wie zich gisteravond vlak na de inauguratie en Trump’s eerste presidentiële speech op Twitter begaf kon zich opmaken voor een world of hurt. Amerikaanse media wisten nog voordat de inauguratie goed en wel voltrokken was te melden dat de website van het Witte Huis drastisch was aangepast. Zo zijn alle pagina’s rondom klimaatmaatregelen offline gehaald, en is er op de website ook niets meer te vinden over het belang van gelijke rechten voor LGBQT’s. Het treurige nieuws werd door velen geretweet. En weggedronken.

Radio 538 DJ in de fout

Maar de aanvankelijke treurnis leidde al snel tot opstootjes in de niet altijd even vreedzame Twitter kroeg. Radio 538 DJ Barend van Deelen haalde zich de hoon van half twitterend Nederland op zijn hals toen hij zich publiekelijk liet ontvallen dat hij ‘wel zin had’ in president Trump, en de deelname van Beyonce aan een mars voor vrouwenrechten ‘echt heel evil’ vond.

Vriend en vijand verbaasden zich over de tweets van de 538 DJ, die bovendien vol taalfouten stonden. Er werd zelfs even gespeculeerd dat zijn account gehackt moest zijn, maar dat bleek niet het geval. Later nuanceerde van Deelen zijn opmerkingen enigszins; zijn frustratie lijkt vooral gericht op het feit dat een Amerikaanse celebrity zoals Beyoncé – in zijn ogen – plotsklaps deelneemt aan een betoging uit eigenbelang.

Twitterfittie

Natuurlijk roepen de tweets van van Deelen frustratie en ergernis op, zeker op het moment dat je de nieuwe Amerikaanse president net een hoop loze – soms beangstigende maar in elk geval weinig verzoenende – woorden de wereld in hebt zien slingeren. De DJ drukt zich, op zijn zachtst gezegd, niet zo heel erg pienter uit in 140 karakters. Maar of dat de storm aan kwetsende reacties rechtvaardigde, is ook nog maar zeer de vraag.

DWDD kondigt WWIII aan

Media critici, neutrale kijkers en Trump fans zijn op hun beurt óók boos. De speciale uitzending van TV programma De Wereld Draait Door rondom de inauguratie van Donald Trump zorgt voor de nodige ophef omdat heel veel kijkers de uitzending – terècht – ongenuanceerd vinden.

In het programma spraken onder meer NRC hoofdredacteur Peter Vandermeersch, journalist Fidan Ekiz, correspondent Jeroen Wollaars en econome Barbara Baarsma hun afschuw uit over de inaugurele rede van Donald Trump. De speech was volgens hen beangstigend, afschrikwekkend en weinig hoopgevend. We gaan een hopeloze tijd tegemoet.

Wat jammerlijk ontbreekt in het programma is een tegengeluid, een voorstander van Trump die diens media- en politieke strategie op beschouwende wijze kan duiden. In plaats daarvan lijken alle tafelheren en -dames te beduusd om nog iets anders dan hun eigen persoonlijk afgrijzen uit te spreken. Het is een troosteloze bedoening, die op Twitter op weinig sympathie kan rekenen van veel kijkers. Heus niet allemaal Trump-supporter.

Ondertussen was er ook nog een redacteur van LINDA Nieuws die zich niet zo heel gelukkig uitdrukte op het medium. De tweet is inmiddels verwijderd, maar haar account werd de rest van de avond bestookt met hatelijke comments.

Deplorables

Wat pijnlijk duidelijk wordt op basis van de sfeer op Twitter gisteravond, is de tweedeling die de discussie ‘Trump’ zaait onder het Nederlandse publiek. Zeggen dat je pro-Trump bent is social suicide, in elk geval op Twitter. Maar anti-Trump sentiment wordt net zo hard afgestraft. We staan lijnrecht tegenover elkaar en niemand lijkt nog te weten hoe je zaken moet relativeren.

Want waar je zou verwachten dat mainstream entertainmentprogramma’s van de publieke omroep ons wél een pluriform wereldbeeld voor willen schotelen, wordt een eenzijdige discussie gevoerd. De Wereld Draait Door en veel andere mensen maken dezelfde fout die Hillary Clinton in verkiezingstijd genekt heeft: We noemend de voorstanders van Trump, de conservatieven in onze maatschappij – deplorables. Verschoppelingen. Mensen die dommer zijn dan wij. En dat is in zichzelf nog veel dommer.

Van sommige TV makers mag je misschien niet veel meer verwachten. Maar als we ons land willen verbinden en voorkomen dat we hier te maken krijgen met Amerikaans nationalistische taferelen, zullen we toch iets anders moeten gaan doen dan ons persoonlijke sentiment, onze angsten en gevoelens voor het voetlicht brengen in een eenzijdige discussie op primetime televisie. Je kunt je afvragen of de programmamakers bij DWDD zich überhaupt nog wel eens afvragen voor wie ze het programma ook alweer maken.

Jinek

Gelukkig gloort er ook hoop aan de horizon. In de TV uitzending van praatprogramma Jinek veroordeelde presentatrice Eva Jinek de TV uitzending van De Wereld Draait Door eerder die avond zeer. “Alsof het einde der tijden is aangebroken!” vatte ze de uitzending van haar TV collega’s treffend samen.

Na een analyse van Trump’s retoriek en een beschouwing van diens sterke punten gaf Jinek vervolgens het woord aan twee andere gasten, omdat “een half uur Trump meer dan genoeg zendtijd voor de beste man was”. Zo kan het ook. De Wereld Draait Door, en relativering is in deze tijd absolute noodzaak.

Door mensen die op Trump – of Wilders – stemmen dom te noemen en de toekomst somber, doe je jezelf en ons allemaal tekort. En ja, dat moet ik ook mijzelf herhaaldelijk toebijten. Keep it up.

Marjolijn Kamphuis is Creative Director bij OK GO en hoofdredacteur van Vance.nl. Ze schrijft onder meer over technologie, media innovatie, inspiratie en creativiteit.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.