Na meer dan 50 jaar is er weer een vrouw de beste regisseur op Cannes

Nu aan het lezen

Voor het eerst in meer dan 50 jaar is er weer een vrouw de beste regisseur geworden op filmfestival Cannes

Voor het eerst in meer dan 50 jaar is er weer een vrouw de beste regisseur geworden op filmfestival Cannes

Een bijzonder moment tijdens het filmfestival van Cannes: Sofia Coppola heeft de prijs voor beste regisseur gekregen. Ze is de tweede vrouw in de 70-jarige geschiedenis van prestigieuze filmfestival die deze titel krijgt.

In 1961 werd voor het eerst een vrouw verkozen tot de beste regisseur: de Russische Yuliya Solntseva, voor haar film Chronicle of Flaming Years. Daarna volgde tientallen mannelijke regisseurs, maar een tweede vrouw kwam er nooit. Tot dit jaar.

De Amerikaanse Coppola ontvangt de prijs voor haar film ‘The Beguiled’. Deze film gaat volgende maand in première en gaat over een meisjeskostschool tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in de 19e eeuw. Nicole Kidman speelt de hoofdrol.

Actrice

Coppola is vooral bekend als schrijver en regisseur van Lost in Translation. In totaal heeft ze inmiddels twaalf films op haar naam staan. Ze heeft ook de nodige ervaring als actrice en speelde onder meer in de drie delen van The Godfather (eerst als kind, in deel drie als volwassene). Ook had ze een klein rolletje in Star Wars Episode I.

Elger van der Wel woont in Utrecht. Hij schrijft op Vance over uiteenlopende onderwerpen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.