Topless op de schoolfoto: 'Als mannen het kunnen, dan wij ook'

Nu aan het lezen

Topless op de schoolfoto: ‘Als mannen het kunnen, dan wij ook’

Topless op de schoolfoto: ‘Als mannen het kunnen, dan wij ook’

Een spontane actie met een serieuze nasmaak: de Zweedse Hanna Bolander (19) uit Zweden ging namens haar klas topless op de schoolfoto. Mijn klasgenoten zijn politiek actief, vertelt ze tegen The Local. “We vonden dat iemand een statement moest maken en haar borsten moest laten zien. Ik wilde wel, het voelde heel natuurlijk.”

Gelijk

Het punt van Hanna en haar activistische klasgenoten: vrouwen zijn gelijk aan mannen. Volgens de Zweedse heeft ze vaak mannen ontmoet met grotere borsten dan zij. “En het is geen probleem als zij zich ontbloten”, aldus Hanna. “Waarom is er zo’n extra lading als vrouwen dit doen?”

De theaterstudent was aangenaam verrast dat haar school akkoord ging met het publiceren van de alternatieve klassenfoto. Ze hebben het jaarboek gepubliceerd met een ontblote Hanna, al hadden ze eerst wel hun twijfels.

Hanna

“De directeur van mijn school en het fotobedrijf waren niet dolenthousiast maar ze waren er op voorbereid, respecteerden mijn keuze en gaven aan mij wel voor te willen bereiden op de risico’s.”

Dat Hanna’s statement enige urgentie heeft, bevestigt de Zweedse doordat haar mannelijke klasgenoot – ook met ontbloot bovenlijf – níet deze waarschuwing kreeg.

Tot nu toe zijn de reacties op de foto voor het grootste deel positief, vertelt ze. Ook haar familie staat volledig achter haar, ondanks dat ze een beetje bang waren.

Zweedse tolerantie

Hanna vertelt aan de media en in haar blog dat de meest positieve reacties niet uit haar thuisland komen maar uit Noorwegen. Haar favoriete reactie kwam van een zeventigjarige Noorse man die vertelde trots te zijn als hij een kleindochter had die hetzelfde zou doen.

Voor nu laat de negentienjarige feministe weten niet de drang te voelen continu haar borsten te laten zien. “Maar ik ga wel door met het vechten voor gelijke rechten.”

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.