Welke keuze maak jij als je ziet dat het hele internet meekijkt? - Vance

Nu aan het lezen

Welke keuze maak jij als je ziet dat het hele internet meekijkt?

Welke keuze maak jij als je ziet dat het hele internet meekijkt?

Een vragenlijst vullen we liever anoniem in. Je hebt dan het idee dat je zo eerlijk mogelijk kunt zijn en niemand weet wat jij hebt ingevuld. De Zweedse kunstenaar Jonas Lund maakte een online kunstwerk waarbij je een vragenlijst invult en ziet wat de rest van het internet op dat moment kiest. Ben je dan nog eerlijk of geef je antwoorden die mensen willen horen?

De vragenlijst Fair Warning zet je continu voor een dilemma. Apple of FBI? Trump of Clinton? Je ziet de muis van jezelf, maar ook die van anderen die op dat moment een keuze maken. En dus zien zij ook waar jij voor kiest. Elke vijf seconden krijg je een nieuw dilemma voorgeschoteld, meldt The Creators Project. Er zijn driehonderd dilemma’s.

Het kunstwerk haakt in op de online persoonlijkheidstesten die je bijvoorbeeld op Facebook ziet. Deze testen beloven iets nieuws over jezelf te vertellen, terwijl jij degene bent die deze informatie prijsgeeft. Doordat je nu mee kunt kijken welke keuzes andere mensen maken, kijk je even door de ogen van Google of Facebook die veel van jouw keuzes op het internet kunnen zien.

“We leven in een tijd waarin alles draait om kwantitatieve informatie”, schrijft Lund op de website van de Whitechapel Gallery in Londen, waar zijn online kunstwerk binnenkort tentoongesteld wordt. “Alle aspecten van ons dagelijks leven worden gemeten en geëvalueerd. Terwijl statistici deze informatie van grote waarde vinden, probeer ik ruimte te scheppen om de efficiëntie van dit soort kennis in twijfel te trekken en te laten zien dat het gepaard gaat met vooroordelen.”

Wat kies jij succes of failure? Kies je voor Apple of FBI? Maakt jouw filterbubbel je blij? Creationism of Evolution?

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.