‘Popmuziek is in de afgelopen 30 jaar verdrietiger geworden’

Nu aan het lezen

Wetenschappers: ‘popmuziek is in de afgelopen 30 jaar verdrietiger geworden’

Wetenschappers: ‘popmuziek is in de afgelopen 30 jaar verdrietiger geworden’

Misschien is het je wel opgevallen, misschien ook niet. Volgens onderzoekers van de University of California is de popmuziek in de afgelopen 30 jaar verdrietiger geworden, maar kun je er wel beter op dansen. Ze schreven er een paper over die gepubliceerd werd in de Royal Society Open Dance.

De onderzoekers analyseerden trends en successen binnen de muziek aan de hand van 500.000 nummers uit de Britse top 100 tussen 1985 en 2015. Conclusie: er is een “duidelijke neerwaartse trend” in vrolijke muziek, en een lichte stijging in de verdrietigere muziek.

Daarnaast zijn de nummers minder “mannelijk” geworden, stellen de onderzoekers.

Succesvol is vrolijk

De trend is eigenlijk wel opvallend. De meest succesvolle nummers – die in de top 10 stonden of lang in de top 100 bleven staan – zijn namelijk vaak “vrolijker”, meer “feestachtig”, “vrouwelijker” en minder “relaxed” dan andere nummers.

“Het publiek lijkt een voorkeur te hebben voor vrolijke nummers, terwijl er jaarlijks steeds meer verdrietige nummers worden uitgebracht”, aldus het rapport.

Als recente voorbeelden worden bijvoorbeeld de hits Stay With Me van Sam Smith en Umissable van Gorgon City genoemd. Dat is een sterk contrast met de invloed van populaire, vrolijkere nummers uit de jaren ’80 zoals Would I Lie To You? van de Eurythmics en Freedom van Wham!

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.