Nu aan het lezen
De klimaatverandering zorgt voor behoorlijk wat problemen, waaronder smeltende sneeuw op Antarctica. Dat heeft flinke gevolgen, want zonder sneeuw smelt ook het ijs en stijgt de zeespiegel. Drie wetenschappers denken een oplossing te hebben gevonden: stort 7,4 triljoen ton aan sneeuw op het gebied. Dat schrijft CNet.
Volgens recent onderzoek wordt er warmer water in de oceaan naar de ijskap in het westen van Antarctica geduwd. Daardoor wordt de ijskap instabiel en breekt het dus sneller af. Als de grote stukken ijs in het water vallen, kan de zeespiegel met gemiddeld 3 meter of meer stijgen. Daardoor komen steden als New York in gevaar.
Het grootste probleem is dat als de glaciers kapot gaan, er dieper en dikker ijs aan de oceaan blootgesteld wordt. Dat ijs smelt op zijn beurt weer, waardoor er nog meer blootgesteld wordt, en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Drie wetenschappers denken dus het probleem op te kunnen lossen, al is dat geen kleine onderneming. Door decennia lang grote hoeveelheden oceaanwater naar de ijskap te pompen, wordt er 7.400 gigaton aan “kunstmatige sneeuw” gemaakt. Die sneeuw bedekt de kappen, houdt ze koel en voorkomt dus dat ze smelten.
Het grootste probleem is natuurlijk dat dit nogal wat geld kost en er behoorlijk wat technologische uitdagingen zijn. Het water uit de oceaan halen kost bijvoorbeeld veel energie. Het onderzoek stelt voor om 12.000 windmolens te bouwen om dit proces mogelijk te maken, en om de sneeuw op de ijskappen te storten.
Daarnaast daalt de zeespiegel hierdoor met 2 tot 5 centimeter. Maar door het extra gewicht van de kunstmatige sneeuw op het oppervlak, worden de ijskappen wel weer stabieler. Maar wat de effecten op de lange termijn zijn, is nog niet helemaal duidelijk.
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.