Wheel video: het nieuwe alternatief voor SnapChat?

Nu aan het lezen

Wheel Video: het nieuwe alternatief voor Snapchat?

Wheel Video: het nieuwe alternatief voor Snapchat?

Voor iemand die lijdt aan FOMO is deze nieuwe app geen uitkomst. Dat is het wél als je op zoek bent naar meer ‘sociale’ social media waarbij je samen iets creëert.

Wheel video is een nieuw soort sociaal netwerk dat gebruik maakt van mobiele video om dit soort verhalen te maken.

Het is een op content gebaseerd platform waarbij iedereen een verhaal kan starten – een fragment a la Snapchat – en iedereen mee kan doen door te reageren met een filmpje, filters en teksten.

Het resultaat, hopen de makers, is een ‘keten van clips’ die inspireren, verrassen en vermaken.

Persoonlijkheden

De slogan van het bedrijf is ‘Express yourself’, niet geheel een leeg omhulsel ; het bedrijf wilt dat reageren op elkaars ‘wheel’ met video de nieuwe geschreven reactie wordt en “creatieve persoonlijkheden volop de ruimte krijgen.”

Of de app daadwerkelijk zorgt voor meer community-driven content of simpelweg nog een excuus om selfies de wereld in te slingeren, moet nog blijken. Het is in ieder geval een meer gestructureerde manier van het fotograferen en verspreiden van je onderkin, waarna 10 foto’s van vrienden in dezelfde positie volgen in een willekeurige groepsapp.

Selfie

In tegenstelling tot veel social media waarbij je bestaande kennissenkring een boost krijgt, krijg je met Wheel contact met vreemden doordat elk verhaal open toegankelijk is. Vergelijk het met Mad Libs, schrijft Digital Trends.

Mij doet het denken aan Happening; een app waarbij ik vooral met huisgenoten continu digitaal in een scheur lag en te veel selfies van brakke hoofden en rare situaties ontving. Voor een paar weken best leuk, totdat je beseft hoeveel tijd je kwijt bent om enigszins fris een morningselfie te maken.

De maker weerlegt mijn vermoeden dat het alleen tot meer ego-streling zal leiden. Hij hoopt dat het ervoor zorgt dat mensen participeren. De nieuwe app stelt namelijk mensen in staat “makers samen te laten werken en hun content in leven te houden en open voor interpretatie, verandering en verrassing”. Dit zou kunnen leiden tot een ongekend niveau van connectie onder leden van de Wheel-community.

De hoeveelheid video groeit elk jaar exponentieel, met name onder jonge mensen. Wheel Video mede-oprichter en CEO Paul Boudakakis, ziet een verschuiving van content die op individu’s zijn gericht naar gemeenschapsgoed. “We zien dat er een sterk verlangen is om samen te creëren – tot nu toe onmogelijk op mobiele platformen.”

Imponeren

Op dit moment heeft de app zo’n 10.000 gebruikers, schrijft Entrepreneur. Bestaande uit met name middelbare scholieren, de testgroep waar de oprichters hun product nu op richten. Maar, om te overleven als bedrijf, moet Wheel Video meer gebruikers dan middelbare scholieren imponeren. Partijen zoals adverteerders bijvoorbeeld, iets waar giganten zoals Facebook, Instagram en Snapchat, in slagen.

“Maar het is niet mijn doel om een van deze bedrijven te vervangen, ik wil alleen meedeinen.” Boudakakis gelooft dat het onstilbare verlangen van tieners om zichzelf online te uiten, Wheel Video alleen maar zal ondersteunen. En dat moet, gezien het concept lukken. Het is zoals iemand online de app-beschrijving reageert: “Het is net alsof SnapChat en Vine een baby hebben gekregen.”

Op dit moment is de app alleen verkrijgbaar voor iOS. Android en desktopversies worden binnenkort gelanceerd.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.