Zo scoor je die goedkope vliegtickets voor de zomervakantie

Nu aan het lezen

Zo scoor je die goedkope vliegtickets voor de zomervakantie

Zo scoor je die goedkope vliegtickets voor de zomervakantie

Hoewel het nu nog volop winter is, beginnen de meesten toch langzaam weer uit te kijken naar de zomer. En dat is maar goed ook! Want volgens een onderzoek van vergelijkingssite Tix.nl kun je het beste vóór 28 januari een vliegticket kopen. Daarna gaan de prijzen namelijk weer omhoog.

De vliegtuigmaatschappijen veranderen de prijzen van tickets continu. Dit gebeurt vooral omdat vliegtuigmaatschappijen berekenen op welke manier ze het vliegtuig zo winstgevend mogelijk vol kunnen krijgen. Bij te hoge prijzen zoeken de mensen naar een goedkopere ticket, maar als de prijzen te goedkoop zijn, laat de maatschappij geld liggen. Hierdoor komt het dat je vliegticket de ene dag goedkoper kan zijn dan de andere.

Ergens naar uitkijken werkt motiverend

Je denkt nu misschien ‘waarom moet ik me nu in vredesnaam al bezighouden met de zomervakantie?’, maar toch is het goed om dit te doen. In de winter zijn er elk jaar weer flink wat mensen met een winterdip, en ergens naar uitkijken werkt altijd motiverend. Want hoe fijn is de gedachte om binnenkort weer heerlijk te kunnen relaxen op een mooi strand?

Zoeken en vergelijken

Tix.nl bekeek de ticketprijzen in de zomervakantie van de afgelopen paar jaar en zag dat de prijzen voor 28 januari het laagst zijn. Het beste is zelfs om tussen oktober en eind januari te boeken. Hierna gaan we alweer richting de zomervakantie en gooien de maatschappijen de prijzen dus weer omhoog.

Maar dat is niet de enige reden, vertelt Jean-Pierre van der Rest, hoogleraar Bedrijfswetenschappen, aan RTL Nieuws: “Als er voorspeld wordt dat een vliegtuig op de vrijdag vol zit, dan proberen ze mensen te verleiden om op zaterdag of donderdag te vliegen door hen lage prijzen aan te bieden. Op die manier kan een maatschappij ook op deze dagen verdienen, anders blijven ze met lege stoelen zitten.”

Last minute is niet altijd goedkoper

Hoewel er vaak gespeculeerd wordt dat last minute vliegtickets juist goedkoper zijn, is dit niet altijd juist. In het algemeen betaal je zelfs vaker juist de volle mep als je op het laatste moment boekt. Maatschappijen geven ver van te voren kortingen om alvast een deel van de tickets te verkopen. Maar hoe korter voor de vlucht, hoe minder prijsgevoelig mensen zijn en dus hoe hoger de prijs wordt.

Goed zoeken

Toch zijn er nog wat andere handige trucs om in je achterhoofd te houden als je gaat boeken:

Zet een prijsalarm

Als je weet dat je in een bepaalde periode op vakantie wilt, dan is het handig om vergelijkingswebsites af te zoeken. En om te voorkomen dat dit je elke dag bezighoudt, kun je een prijsalarm instellen. Vul de vakantieperiode in en je krijgt een reminder wanneer de prijs is gedaald of juist aan het stijgen is.

Tussenstops

Als je voor echt goedkoop wilt gaan, kan het flink wat schelen door voor een vlucht te kiezen met een aantal tussenstops. Je bent op deze manier wel iets langer onderweg, maar het bespaart wel.

Boek buiten de vakanties om

De zomervakantie is hoogseizoen. Iedereen wil in deze periode op vakantie. En dat zorgt er dus ook voor dat de prijzen voor vliegtickets in deze periodes een stuk hoger liggen. Als je niet afhankelijk bent van bepaalde vakanties, ontwijk deze dan! Het kan je behoorlijk wat geld én drukte besparen.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.