Beyoncé's strijd voor gelijkheid bereikt een hoogtepunt tijdens de VMA's

Nu aan het lezen

Beyoncé’s sterrendom en strijd voor gelijkheid bereiken hun top tijdens de VMA’s

Beyoncé’s sterrendom en strijd voor gelijkheid bereiken hun top tijdens de VMA’s

Een statement is soms niets meer dan een lege huls met als doel te shockeren, verbazen en te domineren. Bij celebrities is het een troef, soms om creatieve genialiteit te manifesteren – maar altijd met een commerciële ondertoon.

De koningin der statements, en dan heb ik het over de meest oprechte en openhartige pogingen om op te vallen, moet Beyoncé zijn. Ik zeg oprecht, omdat het is vervlochten met wie zij is. Naast een fantastische artiest is zij vrouw, moeder en zwart, zaken die haar aan het hart gaan en die ze uitdraagt, zoals te zien was in haar grandioze album ‘Lemonade’ en zondagavond tijdens de VMA’s.

Gevoelige masterpiece

Hierin werd niet alleen korte metten gemaakt met het ontrouw van haar man Jay-Z, maar ook met de dodelijke gevolgen van politieschietpartijen op zwarte mensen in de VS.

De moeders van zonen die hierbij omkwamen verschenen in Beyoncé’s masterpiece. Eerder dat jaar verklaarde ze zich tijdens de Amerikaanse Super Bowl al solidair met de Black Lives Matter-beweging, die zich keert tegen witte Amerikaanse agenten die Afro-Amerikaanse verdachten doodschieten.

Moeders

Beyoncé persoonlijke manifest om de erbarmelijke positie van de zwarte vrouw ter sprake te stellen, stopte niet toen ze zondagavond een verrassingsoptreden gaf tijdens de MTV Video Music Awards in Madison Square Garden in New York City. Voordat ze live een performance van Lemonade weggaf, poseerde de zangeres met de moeders van de omgekomen Michael Brown, Trayvon Martin, Oscar Grant en Eric Garner op de witte loper. De moeders waren aanwezig op uitnodiging van Beyoncé.

De opvallende move voegt een extra dimensie toe aan een feestje, waar doorgaans niet maatschappelijke issues maar de outfits van celebs de aandachtstrekkers van de avond zijn. Om haar sterrenstatus kracht bij te zetten, volgde een spectaculair optreden waar het hele internet zich the day after op stort. En wij met hen.

Advocaat Benjamin Crump, die betrokken was bij de zaken van Martin en Brown, zei in april dat Beyoncé de moeders persoonlijk had uitgenodigd omdat ze door hen geïnspireerd was. “Onze cliënten waren vereerd dat uit de honderden moeders die jammer genoeg tot de groeiende groep van vrouwen behoort die hun kinderen heeft verloren aan wapengeweld, Beyoncé hun zoons uitkoos om hen te eren.”

Record

De vrouwen lieten weten heel tevreden te zijn dat Beyoncé haar platform zou gebruiken om bewustzijn te creëren voor de nodige verandering. Naast de moeders, verscheen Beyoncé op de witte loper met andere artiesten die samen hadden gewerkt voor Lemonade, inclusief model Winnie Harlow en actrice Quvenzhané Wallis.

Beyoncé’s hoogtepunten waren niet voor niets: aan het eind van de avond ging ze er met de belangrijkste prijzen vandoor, maar liefst 7. Ze verbrak hiermee het record.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.