Eerste vrouwelijke ruimtevaartmissie wordt afgelast door NASA - Vance

Nu aan het lezen

Eerste vrouwelijke ruimtevaartmissie wordt afgelast door NASA

Eerste vrouwelijke ruimtevaartmissie wordt afgelast door NASA

Het zou een bijzonder moment zijn in de geschiedenis: een ruimtevaartmissie die door alleen maar vrouwen zou worden uitgevoerd. Deze missie zou plaatsvinden op 29 maart. Dat is 35 jaar nadat de eerste vrouw ooit aan een ruimtemissie heeft deelgenomen. Helaas maakt NASA nu bekend dat er een verandering is in de samenstelling van de groep. Een van de vrouwen wordt omgewisseld door een man. Dat betekent dat dit bijzondere moment dus niet meer doorgaat.

Ruimtewandeling

De missie zou gaan om een zogenaamde ruimtewandeling, waarbij de astronauten de batterijen vervangen die het afgelopen jaar geplaatst zijn in het International Space Station. De vrouwelijke astronauten Christina Koch en Anne McClain zouden hier vrijdag aan beginnen.

Helaas werd eerder deze week bekend gemaakt dat de plannen voor de missie gewijzigd zijn door de meest simpele reden ooit: een tekort aan kleding. Je zou toch denken dat dit gemakkelijk op te lossen is, maar volgens NASA is dat niet het geval.

NASA laat weten: “Het was gepland dat Koch deze ruimtewandeling met astronaut McClain zou uitvoeren, dat zou de eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling ooit zijn geweest. Echter besloten missiemanager na overleg het plan aan te passen als gevolg van de beschikbaarheid van ruimtepakken op het station.” Het zou gaan om een reservepak dat niet in de juiste maat beschikbaar is.

Geen historisch moment

Dat is dan ook de reden dat het historische moment niet zal plaatsvinden. Het team besloot om de mannelijke astronaut Nick Hague samen met Koch op pad te sturen.

Er kwam aardig wat frustratie en onbegrip als reacties op deze aankondiging. Zo tweette Hillary Clinton ‘Maak nog een pak’. Helaas gaat dat op korte termijn dus niet lukken. We zijn in ieder geval benieuwd wanneer dit historische moment dan zal plaatsvinden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.