De eerste voetstappen op Mars zullen van een vrouw zijn

Nu aan het lezen

De eerste voetstappen op Mars zullen van een vrouw zijn

De eerste voetstappen op Mars zullen van een vrouw zijn

“Als we naar Mars gaan, vertegenwoordigen we ons soort op een plek waar we nog nooit zijn geweest”, dat zegt Anne McLain (36), een Amerikaanse oorlogsveteraan en toekomstig astronaut bij NASA. “Voor mij is dit het hoogst haalbare dat je als mens kan bereiken.”

Tussen de films en documentaires over dappere mannen die het grootste avontuur van hun leven aangingen in het heelal, zijn er te veel scenes geweest van vrouwen die wachten op de terugkomst van hun man, met telefoon in de hand totdat er nieuws is over hun lot in de grote leegte.

Voet

Binnenkort is dit misschien omgekeerd, schrijven Glamour en IQ Intel gezien 50% van de huidige astronautenklas van het Amerikaanse bureau voor lucht- en ruimtevaart, vrouw is. Het is daarmee duidelijk dat vrouwen hun zitje in de raket hebben veroverd, en een van hen zou goed de eerste persoon kunnen zijn die haar voet zet op Mars.

Wat extra goed nieuws is, is dat de laatste NASA talenten niet zijn gekozen vanwege hun gender: ze versloegen 6.100 sollicitanten simpelweg omdat ze de beste mensen zijn voor deze job.

Kwaliteit

“We stellen nooit vast hoeveel mensen van elk geslacht we kiezen, maar dit waren de meest gekwalificeerde mensen degene die we hebben gesproken”, aldus Janet Kavandu – NASA’s vice-president bij het Glenn Research Centre over de nieuwste astronauten lichting.

Hoewel de missie naar Mars op zijn minst vijftien jaar op zich zal laten wachten, zijn de voorbereidingen al in volle gang. Of dit nu gaat om het voorbereiden door de uitrusting te bouwen om er te komen, of de voorbereidingen op de vrouwen om de rode planeet te kunnen ontdekken.

Geschiedenis

Hoewel het nieuws een doorbraak is op het gebied van ons menselijk kunnen en gendergelijkheid, is het niet zo dat de NASA voor het eerst vrouwen de ruimte instuurt: Sally Ride was de eerste Amerikaanse vrouw in de ruimte en de Italiaanse Samantha Cristoforetto was de eerste vrouwen die 200 dagen doorbracht in het Internationale Ruimte Station (ISS).

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.