Is je huid verbrand door de zon? Om deze reden vervelt het

Nu aan het lezen

Is je huid verbrand door de zon? Om deze reden vervelt het

Is je huid verbrand door de zon? Om deze reden vervelt het

Ben je wel eens verbrand omdat je te lang in de zon hebt gezeten zonder de juiste bescherming? Auw, we weten allemaal dat dit geen pretje is. Om een verbranding van de huid te voorkomen, is het dan ook van belang om dagelijks een SPF crème te smeren. Op je gezicht, maar ook op de andere delen van je lichaam die blootgesteld worden aan het zonlicht.

Er zijn verschillende vormen van verbranden, maar in de ergste situatie heb je te maken met vervelling. Een paar dingen die je hierover moet weten:

Waarom vervel je?

Hoe kan het eigenlijk dat je huid loskomt nadat het is verbrand door de zon? Het heeft alles met de beschadiging te maken. De buitenste laag cellen is dan zó erg beschadigd, dat ze door de zon afsterven. De huid komt hierdoor los.

Wat kun je doen tegen een verbrande huid?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, maar in sommige gevallen kan de zonkracht nu eenmaal wat sterker zijn dan we hadden bedacht. Als je huid eenmaal beschadigd is door de zon, valt er helaas weinig te redden. De cellen zijn tenslotte al aan het afsterven en de kans is dus groot dat je hierdoor gaat vervellen.

Wat je wel kunt doen, is je huid goed verzorgen nadat het verbrand is. Gebruik producten die ervoor zorgen dat de huid genoeg hydratatie krijgen. Een natuur middeltje wat de ‘hitte’ een beetje uit de huid kan krijgen, is komkommer. Leg plakjes op de huid om het wat te kalmeren. Een ander middel dat goed werkt is Aloë Vera. Doet de verbranding echt pijn, dan kun je ook een pijnstiller nemen. Zorg er in ieder geval voor dat de huid voorlopig even niet meer in de zon komt.

Kun je het vervellen versnellen?

Natuurlijk wil je het liefst dat die vellen zo snel mogelijk van je huid af zijn, maar je zult je huid toch echt zelf zijn werk moeten laten doen als het verbrand is. Door de vellen eraf te trekken, zul je alleen maar voor meer irritatie zorgen. Het kan in dat geval zelfs gaan ontsteken, en dan ben je nog verder van huis.

Hoe voorkom je het?

Zoals gezegd, wil je een verbrande huid natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Maar hoe voorkom je het nou eigenlijk? Simpel: door (genoeg) zonnebrand te smeren. Smeer je hele lichaam in de ochtend al in, want de UV-stralen kunnen ook door je kleding heen. Daarnaast is het belangrijk om ongeveer elke twee uur een nieuwe laag op te smeren, vooral op de huid die niet bedekt wordt door kleding. Maar ook na het zwemmen of nadat je gezweet hebt, is het goed om een nieuwe laag op te smeren. Ook belangrijk: blijf uit de zon wanneer deze op z’n felst is.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.