Onderzoek: werken in kantoortuin is hartstikke slecht voor je

Nu aan het lezen

Onderzoek: werken in kantoortuin is hartstikke slecht voor je

Onderzoek: werken in kantoortuin is hartstikke slecht voor je

De groeiende populariteit van de kantoortuin is de afgelopen twintig jaar goed vastgelegd in allerlei media, net zoals de klachten die er vanaf het begin bij horen. Maar nu blijkt dat diezelfde open ruimte helemaal niet goed is voor je.

TV-programma De Monitor onderzocht het fenomeen van de kantoortuin, schrijft de NOS. Een kantoortuin is een ruimte zonder scheidingswanden. Je hebt dus een grote, open ruimte, met daarin allerlei bureaus waar iedereen aan zit te werken.

Die kantoortuinen werden in de jaren ’90 populair, toen mensen opeens ook onderweg of thuis mochten werken. Daarnaast gingen steeds meer mensen in deeltijd werken. Het gevolg: de kantoorruimtes waren lang niet altijd meer gevuld. Daarom werd besloten om flexplekken te plaatsen in open ruimtes, waardoor er minder ruimte nodig was voor een bedrijf. En dat scheelt geld.

Burnout door kantoortuin

Het klonk destijds als de ideale oplossing voor een groot probleem, maar nu blijkt dus dat dit niet per se het geval was.

De Monitor sprak negentig leden van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB). Volgens ruim 90 procent van de bedrijfsartsen hebben veel werknemers last van geluidshinder en concentratieverlies. Echt vreemd is dat natuurlijk niet: je hebt constant pratende mensen om je heen.

Nog eens 80 procent van de artsen stelt bovendien dat werknemers last krijgen van stress in zo’n open ruimte. Werknemers krijgen volgens 60 procent van de artsen hoofdpijn en ruim een derde van de bedrijfsartsen stelt zelfs dat er burnouts gemeld worden als gevolg van de kantoortuin.

Einde van de kantoortuin?

Als je die cijfers zo hoort, is het niet zo vreemd dat 60 procent van de bedrijfsartsen wil dat kantoortuinen afgeschaft moeten worden. 80 procent pleit voor ruimtes met minder collega’s. Daardoor zou het ziekteverzuim al dalen.

De ArboUnie vindt in ieder geval dat er een minimumaantal stiltewerkplekken moet komen, zodat het ziekteverzuim daalt. “Afhankelijk van het soort werk heb je voor iedere vijf of tien werkplekken een stilteplek nodig”, zegt Erwin Speklé, senior ergonoom van de ArboUnie, tegenover De Monitor.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.