Nu aan het lezen
De eeuwige optimist staat een stuk positiever in het leven. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit niet het enige voordeel van optimisme te zijn. Optimisme zorgt namelijk ook voor een betere gezondheid, blijkt uit recent onderzoek. Het kan namelijk ontstekingen tegengaan én je herstelt sneller na een beroerte.
Maar hoe werkt zoiets dan precies?
Uit een onderzoek van UTHealth (University Texas Health) blijkt dat optimisme een grote invloed op je gezondheid heeft. Hierbij werd gekeken naar mensen die een beroerte hebben gehad. De optimisten bleken een minder heftige beroerte gehad te hebben, waren na drie maanden al volledig hersteld én hadden minder ontstekingen.
Hoofdredacteur Yun-Ju Lai vertelt: “Het humeur boosten kan een ideale manier zijn om je mentale gezondheid te verbeteren en sneller te herstellen na een beroerte.”
Een optimistische blik op de wereld kan je dus letterlijk beter laten voelen. Maar wat is een optimist nu eigenlijk precies? Volgens Leo Bormans, geluksonderzoeker en auteur van onder andere ‘The World Book of Happiness’ vertelt dat optimisten mensen zijn met een positieve levensstijl. Ze denken vanuit ‘wij’, zijn oplossingsgericht en denken na over de toekomst. Pessimisten zijn daarentegen mensen die vooral aan zichzelf denken, met het verleden bezig zijn en zich vooral op hun problemen focussen.
Toch is het onmogelijk om elke dag maar blij en optimistisch te zijn, en zul je een pessimist niet zomaar in een optimist kunnen veranderen. Zo’n 30 procent van dit geluksgevoel is zelfs erfelijk. Als jouw ouders altijd positief zijn, is de kans groter dat jij ook positief in het leven zult staan. Maar er spelen ook nog andere elementen mee volgens de geluksonderzoeker. Zoals omgaan met mensen die veel zeuren, ongelukken die je hebt meegemaakt of je sociale positie.
Tot slot wordt 25 procent door aangeleerd gedrag. En dat is goed nieuws, want mocht je liever wat positiever in het leven staan, dan betekent dit dat het ook aan te leren is.
Optimisme is dus goed voor je gezondheid, maar hoe word je eigenlijk positiever? Daar hebben we een paar handige tips voor:
Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.