Spotify komt met een wel heel muzikaal Out Of Office bericht

Nu aan het lezen

Spotify vervangt Out Of Office reply door playlist, ik probeerde het uit

Spotify vervangt Out Of Office reply door playlist, ik probeerde het uit

Het is zó 2015 om via een automatische email-reply de wereld te laten weten dat je je bevindt in meer exotische regionen dan je kantoor. Dat weet ook Spotify; het introduceert daarom de nieuwe optie OOO: Out Of Office.

Het werkt als volgt: je geeft online aan waar je trip naartoe gaat en vervolgens krijg je een lijst met lokale, hippe muziek toegestuurd. Deze lijst kan je gemakkelijk delen met vrienden en familie, of iedereen die geïnteresseerd is in Chinese synth-pop.

Mood

Voor Spotify is de catchy naam ‘OOO’ niet alleen bedoeld als marketingstunt; het wilt daadwerkelijk dat dit de nieuwe manier wordt van aangeven dat je er even niet bent doordat het nadrukkelijk vraagt naar je werk e-mail. Mijn gok is dat muzikale ondersteuning een stuk minder frustraties oplevert als “Pietje” weer eens niet reageert op emails.

Ik deed zelf een verzoekje tot een playlist die een ‘Ik lees je mail pas over 5 dagen’ verandert naar: ‘Hey luister eens naar deze coole artiest’. Om dit te krijgen moet je eerst een paar vragen beantwoorden, zoals of je tripje voor plezier is of voor zaken. Op die manier kan Spotify je voorzien van tunes met de juiste toon.

Zen-proof

Omdat ik zelf nog weinig exotische tripjes op de planning heb staan, besloot ik te bekijken wat een – laten we zeggen – Aziatische expat voorgeschoteld zou krijgen als hij naar Amsterdam tuigt. Dit is weliswaar dankzij geniepige algoritmes iemand met mijn profiel (werkzaam in de journalistiek, kat-addict en in haar twenties) maar het gaat om het idee.

Nadat je ‘business’ of ‘pleasure’ hebt aangevinkt, kan je nog kiezen uit een verfijning van je mood. Want er zit natuurlijk een groot verschil in de deuntjes die je op zet als je je hotelkamer zen-proof wilt maken of zin hebt om de lokale partyscene te bestormen. Ik besluit een avontuurlijke expat te zijn en het Amsterdamse nachtleven te willen ontdekken.

Fictieve expat

Goed, de eerste lokale ‘hit’ verbaast me een beetje: namelijk niemand minder dan Jason Derulo zou hier grijs worden gedraaid in da club. Opvallende uitkomst gezien ik een lokale artiest zou verwachten, maar desalniettemin zet het mij in een partystemming.

Dan heb ik nog de optie om mijn OOO-playlist te openen óf een hip Out of Office bericht te maken die op de playlist na, gewoon aangeeft van wanneer tot wanneer je weg bent en wie er eventueel voor je invalt.

Bij deze keuze wordt het lastig: want op dit moment ben ik een fictieve expat, en dit weekend wil ik nog best wat mailtjes wegharken. Daarnaast: hoe komt het over als een serieuze opdrachtgever een lijstje toegestuurd krijgt met Whatcha Say van de vermakelijke maar niet heel classy Jason Derulo?

Hitjes

Al kies ik er nu niet voor collega’s te bestoken met ongevraagde deuntjes, een nieuwe playlist zoals deze (veel Leona Lewis en Ellie Goulding) is altijd welkom.

Leuk idee dus, dat Spotify OOO maar meer om vergane hits te ontdekken en te grappen met vrienden wie er op nummer één staat in een obscuur land voordat je erheen gaat voor een weekend business, relaxation, party of een beetje van dat allemaal.

Freelance journalist Nina (23) schrijft over generatieperikelen, balans en ondernemingsdrift in de hoop herkenning te bieden (en er zelf iets van op te steken).

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.