Studie laat verband zien tussen lightdranken en kans op beroerte - Vance

Nu aan het lezen

Studie laat verband zien tussen lightdranken en kans op beroerte

Studie laat verband zien tussen lightdranken en kans op beroerte

Er is al een hoop onderzoek gedaan naar de light producten, waar lang niet altijd een positief resultaat uitkomt. De lightdranken worden in de meeste gevallen vervangen voor gewone, omdat deze minder calorieën bevatten. Uit een nieuw, onderzoek is er een verband gevonden tussen de kans op beroertes en het innemen van lightproducten.

Onderzoek

Voor het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Stroke, werden zo’n 81.000 post-menopauzale vrouwen bestudeerd. Na drie jaar werd aan de vrouwen gevraagd hoeveel lightdranken zij de afgelopen drie maanden gedronken hadden.

In een follow-up van gemiddeld 12 jaar later, ontdekten de onderzoekers het verband tussen lightdranken en beroertes. De vrouwen die twee of kunstmatig gezoete drankjes per dag dronken, hadden maar liefst 23 procent meer kans op een beroerte. Ook liepen zij 31 procent meer risico op een beroerte als gevolg van een bloedprop in de hersenen.

Deze beroertes vinden in de kleine bloedvaten van de hersenen plaats. Dat is zorgwekkend, omdat eerdere onderzoeken al eens aantoonden dat juist die beroertes risicofactoren voor dementie zijn. Yasmin Mossavar-Rahmani, leider van de studie, laat weten dat we er niet meer vanuit kunnen gaan dat lightdranken onschadelijk zijn.

Kunstmatige zoetstoffen

Het is kort door de bocht om te zeggen dat elke lightdrank ongezond is en dat je daar beroertes van krijgt. Maar dit onderzoek toont aan dat het risico daarop wel verhoogd wordt. Het is dan ook de vraag wat de kunstmatige zoetstoffen precies met het lichaam doen.

Onderzoek op proefdieren liet eerder al zien dat zoetstoffen als sacharine en aspartaam ervoor zorgt dat het lichaam glucose niet meer op de juiste manier kan afbreken. Dat zou diabetes kunnen veroorzaken.

Yasmin laat weten dat er nog meer onderzoek nodig is om te kunnen stellen dat het verhoogde risico op beroertes komt door kunstmatige zoetstoffen. Dit onderzoek noemt ze dan ook de eerste stap in de goede richting.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.