Te weinig daglicht heeft een enorm effect op je gezondheid - Vance

Nu aan het lezen

Te weinig daglicht heeft een enorm effect op je gezondheid

Te weinig daglicht heeft een enorm effect op je gezondheid

Eén van de mindere dingen aan de wintertijd, is dat we weer veel minder daglicht hebben. Wanneer je naar werk of school gaat is het nog donker, en tegen de tijd dat je eindelijk weer thuis komt, is het ook alweer donker. De dagen worden een stuk korter, en dat kan een flinke invloed op onze gezondheid hebben.

Wanneer je teveel in het duister zit, kunnen er zelfs gezondheidsklachten ontstaan. Dat gebeurt bij mensen die te weinig daglicht te zien krijgen en te weinig licht binnen gebruiken.

Gebrek aan daglicht

Een gebrek aan daglicht heeft een behoorlijk effect op ons humeur, maar ook op je slaap. En dat zorgt ervoor dat er gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Volgens deskundigen moet er daarom veel meer aandacht komen voor het effect van licht op onze gezondheid.

Marijke Gordijn, chronobiologe, verdiept zich in de afstelling en werking van de menselijke biologische klok. Hier is licht een essentieel onderdeel van. Wanneer je overdag meer daglicht tot je krijgt, zul je in de avond beter slapen. Volgens Marijke is dat ook de reden waarom mensen vaak beter slapen nadat ze een dagje buiten zijn geweest.

Volgens haar is voldoende slaap heel belangrijk voor je gezondheid. “Wanneer je minder goed slaapt, spelen er veranderingen op in je hormoonhuishouding. Dit kan ervoor zorgen dat je een groter risico loopt op obesitas”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Meer licht

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je meer daglicht tot je neemt? Misschien werk je vijf dagen in de week in een duister kantoor, en blijkt dit de reden zijn dat je al tijden slecht slaapt. Een paar handige tips:

  • Ga elke ochtend een half uurtje naar buiten
  • Ga met de lunch even naar buiten
  • Probeer zo dicht mogelijk bij het raam te zitten
  • Ga er ook in de avond nog even uit, blijf niet de hele avond op de bank hangen
  • Wanneer het mogelijk is: ga er even tussenuit. Een zonnige bestemming kan helpen om op te laden.

Avalon (28) schrijft over het klimaat, ondernemen en alles over de nieuwste films en series (om deze vervolgens zelf te gaan bingen).

Meld je aan voor de nieuwsbrief.