Je kunt je lichaam zo trainen dat het zichzelf geneest

Nu aan het lezen

Volgens deze wetenschapper kun je je lichaam zo trainen dat het zichzelf geneest

Volgens deze wetenschapper kun je je lichaam zo trainen dat het zichzelf geneest

Volgens wetenschapper Andrea Evers kunnen we ons lichaam zo trainen dat het zelf kwaaltjes en ziektes geneest. Ze zegt dat je met bijvoorbeeld een placebo-medicijn je dezelfde actie kunt opwekken, dan als je dit met een echt medicijn zou doen. Met de juiste mindset zou zelf van de ziekte af kunnen komen.

Je kunt dit jezelf leren doormiddel van een medicijn en een opvallende prikkel, zegt Evers in een interview tegen Psychologie Magazine. “In één van de studies lieten onderzoekers bijvoorbeeld mensen met een allergie drie dagen lang een bepaald drankje drinken, in combinatie met een medicijn waarvan we weten dat het de allergische reactie vermindert. Een korte tijd later kwamen deze mensen terug. Nu kregen ze datzelfde drankje, maar zonder het medicijn. En wat bleek: deze mensen vertoonden dezelfde verlaagde allergische reactie als in die eerste periode. Dus zonder dat ze de werkzame stof kregen toegediend. Dat is conditionering.”

Volgens Evers zou deze methode voor elke ziekte moeten kunnen werken. “Theoretisch kun je met behulp van een medicijn en verwachting het lichaam trainen om elk stofje dat het lichaam kán maken, zelf aan te maken.”

Verwachting

Evers zegt niet dat we over een tijdje helemaal geen medicijnen meer nodig hebben. Als er na een tijdje geen koppeling meer met het medicijn is, heb je het weer nodig zodat je lichaam zelf het stofje weer kan aanmaken. Dit betekent dus wel dat medicijnen is veel mindere mate nodig zijn.

Ook verwachtingen en gedachtes spelen een belangrijke rol in het beter worden. Als de arts een negatief verwachtingspatroon voor de patiënt heeft, is de kans groot dat dit ook zal gebeuren, zegt Evers.

Volgens haar werkt het placebo-effect ook als je bewust weet dat je gezondheid wordt beïnvloed door de verwachting van jezelf en van de arts. “We zouden heel wat kunnen bereiken met folders bij de huisarts waarin staat: de ver­wachting die je hebt, kan invloed hebben op je behandeling. Laat je dus goed informeren over de behandeling. Start er niet mee als je er zelf niet achter staat.”

Je kunt het hele interview lezen op Blendle [€].

Anneroos is 23 jaar en woont in Amsterdam. Ze schrijft artikelen voor Vance over uiteenlopende onderwerpen. Ze is onder meer geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en psychologie.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.