Geheugensteuntje: Alles wat je bent vergeten over Stranger Things seizoen 1 - Vance

Nu aan het lezen

Geheugensteuntje: Alles wat je bent vergeten over Stranger Things seizoen 1

Geheugensteuntje: Alles wat je bent vergeten over Stranger Things seizoen 1

Het is Halloween tijd, en dat merk je niet alleen aan de goedgevulde kommen pompoensoep en duistere versiersels die je overal aantreft. Vrijdag 27 oktober is namelijk de dag dat het tweede seizoen van Netflix’ science fiction serie Stranger Things begint.

Omdat wij ook maar mens zijn en ons geheugen ons soms in de steek laat, hebben wij hier een kleine opfrisser over het eerste seizoen. Hoe zat dat ook alweer met de Upside Down en Will’s verdwijning? Toch best wel handig om te weten voor je aan het tweede seizoen begint. Tenzij je nog niet het eerste seizoen hebt gekeken (shame shame!), lees dan vooral niet verder.

Demogorgon

Het is 6 november 1983 in het kleine stadje Hawkins in Indiana. We kijken mee terwijl vier jonge vrienden – Will, Mike, Dustin en Lucas – hun favoriete spel Dungeons & Dragons spelen. De kleine Will Byers wordt in het spel gepakt door de Demogorgon, een demonisch monster dat moeilijk te verslaan is. Na het spel zwaaien de vrienden elkaar uit en fietst Will alleen naar zijn huis. Onderweg wordt hij achtervolgd door een vreemd wezen. Momenten later is Will verdwenen, en niemand weet waar hij is.

Eleven

Will’s moeder Joyce en zijn broer Jonathan zijn compleet radeloos en schakelen de hulp in van sheriff Jim Hopper en de lokale politie. Ondertussen wordt de verdwijning van Will al onderzocht door een mysterieuze organisatie. Ook de drie overgebleven vrienden zoeken naar hun vriend, maar treffen in plaats daarvan een verdwaald meisje genaamd Eleven aan in het bos. Ze spreekt bijna geen woord, maar langzaam ontluikt er een vriendschap tussen het meisje en de vriendengroep. Uiteindelijk laat zij hen zelfs haar paranormale gave zien waarmee ze objecten met haar gedachten kan verplaatsen. Ohja, en ze is verslaafd aan Eggo wafels – heel erg verslaafd.

Verdwijningen

De zus van Mike, Nancy, raakt ook verwikkeld in het mysterie. Terwijl Nancy op een feestje druk bezig is met haar crush Steve, verdwijnt plots haar beste vriendin Barb. Nancy begint een zoektocht naar haar vriendin, maar tevergeefs. Wat ze wel op een afstand ziet is de silhouet van een vreemd wezen.

Na de verdwijning van de Will en Barb, krijgt ook Will’s moeder Joyce steeds vreemde telefoontjes. Het enige wat ze hoort is een statisch geluid, maar op de achtergrond herkent ze de ademhaling van haar eigen zoon. Kort hierna beginnen lampjes in haar woonkamer te flikkeren en probeert datzelfde vreemde wezen door haar muren te komen. Jonathan vindt vervolgens een foto waarop het wezen vaag te zien is en ontdekt dat het iets te maken moet hebben met Will’s verdwijning.

Na vele zoektochten duikt plots het dode lichaam van Will op in aflevering 4. Joyce en de vriendengroep willen niet geloven dat hij dood is. Later horen zij zelfs de stem van Will via een walkie talkie, mede dankzij de paranormale gave van Eleven. Hij moet nog leven, maar waar is hij?

Upside Down

Sheriff Hopper ontdekt dat het lijk van Will nep is. Wat blijkt? De mannen achter het neppe lichaam hebben een duister geheim en zijn op zoek naar Eleven. Zij was namelijk slachtoffer van een reeks experimenten in een laboratorium in Hawkins. In ditzelfde gebouw is een breuk tussen de echte wereld en een andere wereld ontstaan. Eleven noemt de alternatieve wereld ook wel “Upside Down.” De wetenschappers die op haar experimenteerden willen niet dat het bestaan van Upside Down naar buiten komt en doen er alles aan om hun geheim te bewaren.

Naarmate de serie vordert, komen steeds meer personages achter het bestaan van de Upside Down en een mysterieus wezen dat daarin leeft. Joyce en sheriff Hopper geven niet op en er vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plek. Zo ontdekken zij het verhaal van Jane, een meisje met een paranormale gave dat werd afgepakt van haar ouders en naar een lab werd gestuurd (is dit Eleven?). Joyce en Hopper weten te veel en worden opgepakt door de wetenschappers. Het lukt hen om een deal te sluiten, waarbij Joyce en Hopper de mannen naar Eleven toe leiden en de vriendengroep met rust gelaten wordt.

De eindstrijd

Tegen het eind van de serie lukt het Joyce en Hopper om in de Upside Down te komen. Zij treffen hier het levenloze lichaam van Barb (#JusticeForBarb) aan en het zwakke maar levende lichaam van Will. Het is nu aan de kinderen om het wezen uit de Upside Down, die ook wel de Demogorgan wordt genoemd, te vernietigen. Uiteindelijk komen het wezen en de duistere wetenschappers Eleven ophalen, waarop een eindstrijd ontstaat tussen het begaafde meisje en de Demogorgan. Het duivelse wezen verdwijnt uiteindelijk, samen met Eleven.

Mike is blij met de terugkomst van zijn beste vriend Will maar mist de begaafde Eleven. Zonder dat hij het door heeft, gaat het echter helemaal niet zo goed met Will. Hij geeft regelmatig over waarbij er slijmerige slakken uit zijn lichaam komen. Wat betekent dit allemaal? En komt Eleven ooit nog terug? Deze vrijdag ontrafelt zich de mysterie. Ben jij er klaar voor?

Content producer voor Vance, Dutchcowgirls en Numrush. Ze schrijft met een kritische blik over technologie en kunst en hoopt zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Meest gedeeld

Meld je aan voor de nieuwsbrief.