Dit is waarom Millennials zo nostalgisch zijn

Nu aan het lezen

Dit is waarom millennials zo nostalgisch zijn

Dit is waarom millennials zo nostalgisch zijn

We zagen de terugkeer van de NES en de SNES in mini-vorm. De tamagotchi is terug van weggeweest, evenals vinyl en de polaroid-camera. Al die apparaten doen het vooral goed onder de millennials, mensen geboren tussen ongeveer 1980 en 2000. De reden is eenvoudig: het is volgens velen de meest nostalgische generatie ooit. Waarom is dat eigenlijk zo?

De nostalgie van millennials vind je overal terug, zelfs in dit digitale tijdperk. Op sociale media zijn hashtags als #tbt of #throwbackthursday ontzettend populair en veel webshops springen mooi in op onze liefde voor mode van vroeger. We gebruiken al die digitale snufjes zelfs om analoog te gaan, bijvoorbeeld door platen te bestellen.

Maar juist in deze digitale era, de tijd waarin de technologie oprukt, kijkt deze generatie vooral naar het verleden. We zijn nostalgisch, en niet zo’n beetje ook.

Nostalgie

Wat is nostalgie eigenlijk? Daar kan Dr. Tim Wildschut, werkzaam bij de University of Southamption, wat licht op schijnen. Hij werkt in een groep die zich alleen maar richt op nostalgie. Nostalgie heeft als definitie ‘een sentimenteel verlangen naar of een weemoedige genegenheid voor het verleden’, zegt hij tegenover The Brief. Simpel gezegd: je verlangt naar vroeger.

Dan is er nog de vraag waarom we deze gevoelens krijgen. Want niet alleen millennials kennen nostalgie. Je opa of oma heeft vast wel eens gezegd dat vroeger ‘alles beter was’. Iedereen is wel eens nostalgisch en dat is niet meer dan normaal. “Een reden is dat nostalgie ons kan helpen bij het overwinnen van psychologische uitdagingen, zoals eenzaamheid of het gevoel dat het leven nutteloos is.”

Vinyl, LP's

Het kan dan ook iets ontzettend goeds zijn, stelt Wildschut. “Ons onderzoek suggereert dat nostalgie diverse positieve effecten kan hebben. Het kan het gevoel van sociale verbondenheid vergroten en je zelfvertrouwen vergroten.” Daarnaast geeft het je een gevoel van continuïteit. Allemaal positieve punten dus.

Waarom zijn wij zo nostalgisch?

Waarom zijn wij dan zo nostalgisch? Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst doet sociale media een hoop. We zijn tegenwoordig met alles en iedereen verbonden en kunnen ons altijd uiten. Je nostalgie kun je er dan dus ook eenvoudig delen, bijvoorbeeld die ene oude foto met je vrienden. Volgens Wildschut kan dit een reden zijn dat nostalgie op de lange termijn mogelijk meer in onze cultuur en dagelijkse taal terecht komt.

Maar dat is natuurlijk niet de enige reden. Social media verklaart immers niet waarom we massaal naar de polaroids en lp’s grijpen. Toch heeft technologie hier wel iets mee te maken, stelt Cassandra Mcintosh, senior insights analyst bij Exponential, tegenover Digiday. Millennials zijn de eerste zogenaamde digital natives: de eerste groep mensen die opgroeide met technologie.

Dat betekent dat wij als eerste generatie onze levens direct en constant online kunnen zetten. Ook kunnen we altijd alles opzoeken, waardoor we ontzettend veel informatie tot ons nemen. Dus ondanks dat we opgroeiden gedurende een grote recessie, hebben we in tegenstelling tot vorige generaties veel meer ontdekt en veel meer informatie verwerkt en opgeslagen.

Het gevolg? We verlangen naar eenvoudigere tijden, aldus Mcintosch. “Millennials worden volwassen in een tijd van economische onrust en een moeilijke arbeidsmarkt. Ze romantiseren de eenvoudigere tijden daardoor veel meer, zelfs de tijd toen ze er nog niet waren.”

Social media

Bovendien zorgt de huidige technologische revolutie voor ontzettend veel veranderingen. En dan hebben we het nog niet eens over veranderingen die we zien nu we politiek correcter worden. Juist verandering is brandstof voor nostalgie, stelt Wildschut. “Nostalgie fungeert dan als een manier om op de lange termijn het gevoel van stabiliteit en continuïteit te behouden.”

Analoog staat gelijk aan ontsnappen

Simpel gezegd proberen we met onze nostalgie dus een beetje te ontsnappen aan de onrust en de vloed van informatie die we in het hier en nu ervaren. Waar tegenwoordig alles snel gaat en direct op het internet verschijnt, kunnen analoge en ouderwetse producten helpen rust te nemen.

We verlangen terug naar vroeger. Toen was alles eenvoudiger, rustiger en beter. En als dat niet zo was, dan vergeten we dat voor het gemak maar even. Nostalgie geeft ons een stabiel gevoel en laat ons even tot rust komen.

Als je het zo bekijkt, is het misschien niet zo erg om tot de meest nostalgische generatie ooit te behoren.

Eveline is 29 jaar, woont in Utrecht en schrijft voor Vance over technologie. Daarnaast is ze een wandelende IMDB en groot fan van Harry Potter, Doctor Who en Star Wars.

Meld je aan voor de nieuwsbrief.